Подоляк: Не съм разбран правилно за „слабия интелектуален потенциал“ на Индия и Китай

Съветникът на кнцеларията на украинския президент Михайло Подоляк заяви, че неотдавнашните му изявления за Индия и Китай са били извадени от контекста.

Според украинския политик Русия била изопачила смисъла на думите му за „слабия интелектуален потенциал“ на Индия и Китай.

„Разбира се, Турция, Индия, Китай и други регионални сили все по-силно и ясно обосновават претенциите си за глобална роля в съвременния свят – и за това има всички основания <…> Но глобалният свят е много по-широк дори от най-обмислените регионални национални интереси“, написа Подоляк в социалната мрежа X (бивш Twitter) на 13 септември.

Ден по-рано Подоляк нарече интелектуалния потенциал на Индия и Китай слаб. Освен това той заяви, че изпращането на луноход от Индия на повърхността на Луната не означава, че страната „разбира какво е това съвременен свят“.

По-рано през деня говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки изказването на Подоляк, призна, че възгледът на Украйна за света не отговаря на общоприетите норми.

Също на 13 септември официалният представител на китайското външно министерство Мао Нинг поиска от Подоляк да даде обяснения. Китай заема отговорна позиция и призовава за преговори относно конфликта в Украйна и неговото политическо уреждане, припомни Мао Нинг.

Източник: Известия

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!