Подгответе се за „епоха на шокови събития“; предупреждават хората на Клаус Шваб

Световният икономически форум (СИФ) на Клаус Шваб, който на мнозина навява негативни, дори зловещи асоциации, предупреждава света с анализ със заглавие: „4 глобални риска, за които трябва да внимавате в ерата след пандемията.“ 

В него СИФ обясняват, че „ерата след пандемията“ се определя като време на повишен глобален риск и непредсказуеми шокови събития. Хората на Клаус Шваб са ги структурирали в четири точки, като са описали своята аргументация.

1. Разпръскване на властта в епохата след падането на суперсилите

Според СИФ световната общност от лидери включително страните от Г-7 и Г-20, до голяма степен не са успели да се справят с пандемията COVID-19. След отшумяването ѝ не сме видели и трайно глобално лидерство по много въпроси, като нямаоло и предпоставки това да се промени скоро. По думите на анализаторите на Шваб, това се дължи на обременеността на суперсилите с войните, вероятно имайки предвид на Запада срещу Русия на територията на Украйна и геноцида от Израел в ивицата Газа, но не ги цитират.

СИФ признава, че страните от глобалния Юг се отказват от щатския долар в търговията си, и планират създаване на нова система за разплащане. Хората на Клаус Иваб в прав текст казват, че „това може да е официалното начало на ерата след свръхсилата, оформяна все повече – и непредсказуемо – от други играчи, независимо от изхода на изборите в САЩ.“

2. Голямата изборна година няма да спре повтарящата се криза на политическата легитимност

От СИФ припомнят, че 2024 г. е годината на най-много избори в историята – президентски, парламентарни, европейски – най-много в целия свят отидоха и предстои да идат до урните. На този фон те пишат, че сме станали и предстои да станем свидетели на най-много дезинформация „от страна на изкуствения интелект“, киберзаплахи и фалшифициране.

Тук правилния прочит вероятно трябва да е, че се прехвърляше през цялото време вина на Русия за дезинформация и намеса в изборите на страните от колективния Запад, а всъщност те заливаха гражданите си с либерална пропаганда и невиждана истерия.

СИФ отчита рекордното недоверие в правителствата и политическите системи. „Да не забравяме, че демокрацията – обявена за единствения оцелял източник на политическа легитимност от хегемона САЩ в края на Студената война – е в упадък в световен мащаб в продължение на 18 последователни години, според Freedom House.“

Тъй като от КритичноБГ следим изявите на Клаус Шваб, нека да припомним, че в интервю през януари тази година, той се обяви за „изключване на широката общественост от изборите“, т.е. болшинството от масите да нямат право да гласуват. Това бе ясен сигнал, че малка група от елити, без да бъде избирана, ще налага на всички останали своите политики.

В този смисъл, горната констатация, че демокрацията е в упадък, в никой случай не бива да се приема като загриженост за хората, а по-скоро като заплаха, че същата може да бъде унищожена, каквито сигнали ни се предоставят всеки ден!

3. По-сложна глобална криза на психичното здраве

СИФ се позовава на данни на СЗО, че пандемията била „най-голямата заплаха за психичното здраве след Втората световна война“. И тук не бива да търсим загриженост и основание намираме за това в следващите изречения, че „изменението на климата поражда „нов тип тревожност“, водеща до чувство на отчуждение, което затруднява функционирането и дори до самоубийство“.

СИФ за пореден път прокарва и НАЛАГА идеите си за ударна борба с „изменението на климата“ и зелени политики, които, освен санкциите към Русия заради войната и върнали се като бумеранг, както и помощта за Украйна, водят ЕС до икономически колапс.

Веднага след това предупреждава, че промяната на климата ще доведе до „нарастващия брой климатични бежанци“.

Вероятно това ще е мотивът за новите милиони бежанци от Африка и Близкия Изток към Европа – този път няма да идват, заради бягство от война, а заради затоплянето.

В раздела за кризата за психичното здраве СИФ включва и Изкуствения интелект, който ще доведе до загуба на работни места. Те дори цитират Кай-Фу Лий, експерт по ИИ, по думите на който

до 2027 г. 50% от работните места в света ще бъдат ликвидирани заради Изкуствения интелект.

„Неизбежно е да се стигне до бурна реакция срещу ИИ, тъй като мнозина се чувстват изоставени от този преход“, се загрижили от СИФ.

Тук възниква въпросът, след като редица изтъкнати експерти предупредиха за вредата от ИИ, както и, че той може да предизвика унищожителна глобална война, защо тогава СИФ не призова правителствата да не инвестират в разработването на ИИ? Пентагонът на САЩ е един от най-големите инвеститори в сектора. В този смисъл притесненията на СИФ за бунтове на милиони останали без работа са по-скоро предупреждение към правителствата да се подготвят ., за да опазят властта си!

4. Епоха на шокови събития
Прави впечатление, че СИФ са силно загрижени, че „демократичните идеали, глобализацията и либералните ценности са поставени под значително предизвикателство“ и предупреждават за „неочаквани, дестабилизиращи шокови събития“. Кои са те?

1. „Поява на нова глобална екстремистка групировка: тъй като светът е разсеян от многобройни големи войни, а лидерството е в упадък, това може да е подходящ момент за нова екстремистка групировка да се изяви – и може би да не се сблъска с много последствия. Може би тя дори ще използва инструментите на изкуствения интелект, за да постави началото на нова фаза на тероризма.“

2. Киберпандемия – която е умишлена: масовото глобално прекъсване на информационните технологии през юли не беше тероризъм, а просто дефектна софтуерна актуализация от фирма за киберсигурност. Въпреки това то струваше на компаниите от Fortune 500 5,4 млрд. долара за щети и спря полети, банки, болници, търговци на дребно и други услуги по целия свят. Представете си, че някой лош играч направи това – целенасочено и в още по-голям мащаб?

3. Изменението на климата отнема живота на първата островна държава в ерата след пандемията. По-нататък от СИФ предупреждават, че заради затоплянето, някои островни държави щели да потънат, защото светът прилагал твърде бавно мерките за емисиите. Държавите не отделяли достатъчно. Има ли нужда от допълнителни пояснения?

Забележка: Анализът е подписан от Маха Хосейн Азис, професор, магистър по изкуства, международни отношения в  Нюйоркски университет

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!