Плачът на немските Леопарди

Фонд за стратегическа култура

Ситуацията с „леопардите“ в Украйна, неочаквана за Берлин, разбуни тевтонците. Заловените от руските войски танкова са вече толкова много, че ръководителят на ДНР Пушилин пише, че има опашка от музейни просители да ги разглеждат.

 

 

Аналена Бербок вече помоли средствата за масова информация да не наричат „леопардите“ германски, като заяви, че германски са тези танкове, които са в Германия, а онези били украински, „и това, което правят с тях, няма нищо общо с нас“. Не, Аналена, танковете са си германски, украинците дори им сложиха немски (пречупени) кръстове, но танковете ви се оказаха фалшиви.

 

Впрочем това се потвърждава и от самите украински военни, които в интервюта признават, че руснаците са организирали истински лов на „германци“ и сега „Леопардите“ са станали синоним на самоубийци. Затова, както посочват германските медии, танкистите на Зеленски сменят превозните средства или симулират повреди на „Леопардите“, за да избегнат влизането си в бой, или даже ги повреждат напълно, когато имат подобна възможност.

 

„Всеки „Леопард 2″ буквално струва колкото златото си“, писа украинският посланик в Германия Андрий Мелник. Но това, което е поразително, е, че има още германци, които още са готови да изпълнят исканията на украинците за допълнителни танкове. „Сега няма да можем да заменим всеки загубен танк, но това, което правим, е да продължим да доставяме възстановени танкове Leopard 1A5 от юли. И до края на годината ще има повече от 100 от тях“, каза германският министър на отбраната Борис Писториус, който обаче допълни, че Бундесверът вече изпитва недостиг на боеприпаси. Затова и немското правителството спешно сключва сделки с Rheinmetall и Diehl с надеждата, че те ще произведат нужните боеприпаси до… 2026 г.

 

Но най-страшната беда за официален Берлин ще бъде дори не излагането на трофейните „леопарди“ в руските градове, а използването им срещу ВСУ. Ето защо журналистът от BILD Бьорн Щрелцел се надява, че руснаците няма да могат да използват пленени германски танкове срещу Украйна, защото калибърът на руските и натовските снаряди е различен. Странно е, че той не може да схване, че не само танкове, но и снаряди могат да бъдат заловени (и използвани). А надеждите му, че руснаците не могат да разберат оптиката или системата за управление, са доста наивни.

 

В края на краищата всички помнят как французите се надяваха, че руснаците няма да разгадаят техните САУ „Цезар“. Уралвагонзавод отдавна го е проучил и вече тества най-новото самоходно оръдие 2С43 „Малва“ с електронна система за управление в боя… много подобна на тези на „Цезар“.

 

Така че, ако германците не са искали да се срамуват от танковете си и подигравките с тях да „изнервят берлинското ръководство“, не е трябвало да ги предават на Украйна.

Заглавието е на Критично. БГ

 

Източник: ФСК

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!