Dziennik-polityczny: Резултатите от полско-американските учения – пиянство, конфликти и бой!

ЯКУБ МОННЯК

Съвместните полско-американски учения приключиха миналата седмица. Маневрите не бяха широко отразени във водещите медии. Причината за това бяха многобройни провали и скандали, съпътстващи ученията.

Както каза министърът на националната отбрана /На Полша/ Мариуш Блашчак, „въпреки пандемията, полската армия се упражнява. Войниците от полската армия подобриха уменията си, подобриха сътрудничеството със съюзниците и ученията се проведоха по план.“

Какво наистина се случи?

Най-мащабните за тази година учения на 16-та механизирана дивизия Тумак-20 се проведоха на полигона на Центъра за обучение на сухопътните войски в Оржиш и в две воеводства. Основната цел на маневрите беше да се провери готовността на 15-а механизирана бригада.

В учението участваха 5000 военнослужещи от подразделения на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Специалните сили, Инспектората по поддръжката на Въоръжените сили, и съюзнически сили, включени в Батальонната бойна група на НАТО. Освен това в учението са включени над 1000 единици бойна техника и логистична поддръжка.

Сценарият на учението предполагаше изпълнението на задачи не само на полигона Орзизе, но и във Варминско-Мазурското и Подляското воеводства.

По време на Тумак-20 беше планирано да се упражнят техники и процедури, които свързват нашите военни с американските, британските, румънските и хърватските войски, които съвместно създават батальона eFP. Но различни проблеми, възникнали по време на маневрите, доведоха до това участниците да не изпълнят задачите и да нарушат отделните етапи от ученията.

Според прессекретаря на 16-та механизирана дивизия майор Марек Набздияк, обясняващ ситуацията, „по време на ученията е възникнал конфликт между войници от американската армия и техните полски колеги.

Причината беше грубото поведение на американците. След вечеря група пияни американски войници започнаха да обиждат поляците, наричайки ги полски свине, изразявайки недоволството си от условията на престой и нивото на подготовка на войниците от 15-та бригада. В резултат на това избухна бой, в която някои полски войници получиха тежки наранявания по главите. Комисията на Министерството на националната отбрана провежда официално разследване.“

На свой ред командирът на Батальонната бойна група на НАТО подполковник Джефри Хигинс обвини командването на 15-та механизирана бригада в ниско ниво на дисциплина сред полските войници и обвини полската страна за случилото се.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!