Писториус казал на Шолц, че не било дупка във военния им бюджет, а най ми било….

Пистори,ус и Шолц

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус е уведомил канцлера Олаф Шолц за недостиг в бюджета за отбрана от 4,5-6 милиарда евро, пише Bild. Според изданието за нуждите на Бундесвера до 2025 г. са отпуснати 52 милиарда евро, като тази сума трябва да бъде увеличена, за да се изпълнят изискванията на НАТО.

Според изискванията на НАТО страната трябва да отделя 2% от БВП за отбрана. Ако бюджетът за отбрана на Германия не бъде увеличен с нови €4,5–6 милиарда, страната няма да може да изпълни изискванията на алианса.

Bild пише още, че германското министерство на финансите е предложило да се запълни недостигът на финансиране чрез намаляване на социалните помощи. Олаф Шолц обаче отхвърлил тази опция.

Германската армия се нуждае от допълнителни средства, за да закупи нови бронирани превозни средства, да обнови летището Бюхел за настаняване на изтребители F-35, както и да осигури разполагането на бригада на Бундесвера в Литва.

Олаф ШолцСредствата, които са отпуснати за 2025 г., ще стигнат за заплати на войниците, отопление на казарми, ремонт на танкове и пр. В същото време €500 млн. ще останат за инвестиции във въоръжение. В тази връзка се предполага, че германският бюджет без увеличаване на средствата за отбрана ще бъде в дефицит с 25 милиарда евро

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!