Пет автомобилни гиганта в Европа може да затворят скоро заводи. Кризата става все по-дълбока

Автомобилният сектор осигурява 13 милиона работни места в Европа. Засега!

След като германският автомобилният гигант Volkswagen AG заяви в началото на септември пред своите работници, че предстоят съкращения, а дори и закриване на заводи, заради надвисналата криза, картината за тежката ситуация в сектора в цяла Европа започна да се разбулва.

Безпрецедентният ход на Volkswagen, какъвто не се е случвал никога в историята на предприятието, повдигна въпроса – в какво състояние са останалите основни автомобилни производители в Европа? Оказа се, че макар засега да не планират закриване на заводи и съкращаване на работна сила, петте гиганта в сектора са в не по-лека ситуация.

Анализ на Bloomberg News сочи, че 30% от основните предприятия на BMW, Mercedes-Benz, Stellantis, Renault и VW са работили с под половината от производствения си капацитет през цялата 2023 г., а няма данни, колко по-голям е спадът през настоящата.

Това показва изключително сериозни проблеми в автомобилната индустрия на стария континент. Свиването на пазара на европейски коли също е показателно, че европейските лидери в областта са неконкурентоспособни.

По отношение на електромобилите, европейците предпочитат марки от Китай и САЩ. През миналата година най-продаваният електромобил в Европа е бил Y на Tesla, макар да среща агресивна конкуренция от китайския производител BYD Co.

Bloomberg повдига и неудобната тема за все по-нарастващата цена на електроенергията в Европа, „допълнително повишена от войната в Украйна“. Разбира се агенцията няма да си позволи да признае, че всичко това е следствие на грандиозния политически провал на настоящия елит по върховете на Брюксел, Германия, Франция и пр.

За сметка на това признава, че автомобилната индустрия формира ЦЕЛИ 7% от БВП на Европейския съюз, а също така осигурява 13 милиона работни места.

Горепосочените проблеми вещаят само едно – задаващи се още по-сериозни икономически проблеми в ЕС, закриване на автомобилни заводи с висока вероятност и сериозни съкращения, т.е. – катастрофа!

Агенцията признава, че ситуацията в Германия е най-тежка. Считана доскоро за икономически тигър в Европа, тя не може да скрие вече, че е навлязла в хронични икономически проблеми. Ако тя бе лидер в света в автомобилите с вътрешно горене, то преминаването към производство на конкурентни на световния пазар електромобили се оказа непосилна задача.

Освен Volkswagen и BMW предупреди, че се очертава да има сериозни проблеми в печалбата, заради това, че се налага да изтегли милиони автомобили с проблемни спирачни системи.

Въпреки, че закриването на заводи се счита за последна мярка, тя няма да е прецедент. Bloomberg припомня, че само преди 3 години Honda закри завода си във Великобритания, което доведе до ликвидиране на 3000 работни места. Не е изключено, за да предотврати ликвидирането на производствени мощности, европейските производители да се преместят от Стария континент на място, където ще получат значителни облекчения.

Италианската Stellantis планира, въпреки критиките на правителството, да премести дейността си в региони с по-ниски разходи. Статията не казва, дали това ще е САЩ. Фирмата спря производството на електромобили в завода си Мирафиори през лятото след като отбеляза катастровалния спад от 63% за полугодието.

Вероятно съвсем скоро ще стане ясно, какви мерки ще предприемат автомобилните гиганти, за да оцелеят. Те обаче надали ще са в полза на работниците.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Финансов шеф на Volkswagen се сблъска с работническия гняв, когато обяви, че започва затваряне на заводи. 20 000 изригнаха!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!