Петър Акопов: Западът се стресна от „севернокорейски десант“ в Украйна

Севернокорейски войници

Петър Акопов за РИА Новости: Западът се стресна от „севернокорейски десант“ в Украйна

Северна Корея изпраща свои войници на украинския фронт – западната преса, Зеленски, а сега и южнокорейското разузнаване говорят за това през последната седмица. Кампанията около „корейския десант“ набира скорост – първо се появиха съобщения, че севернокорейски военни инженери са убити в Донбас, след това Зеленски каза, че „Северна Корея практически предава войските си на Русия“, а след това Южна Корея обяви, че 1500 войници от Корейската народна армия вече са прехвърлени във Владивосток, а общо се очаква на украинския фронт да бъдат изпратени до 12 хиляди войници. Така че, ако по-рано те говореха само за доставки на севернокорейски оръжия, сега вдигат силен шум за „войниците на Ким“. Защо е това?

Ким Чен Ун и Владимир Путин

Ким Чен Ун и Владимир Путин

Посещението през юни на Владимир Путин в Пхенян потвърди сближаването на двете страни, а новият всеобхватен договор за стратегическо партньорство дори ни позволява да се наречем военни съюзници. Тоест, ние имаме всички основания да си предоставяме широка гама военна помощ – включително изпращане на армейски части.

И двете страни са в челните редици на конфронтацията със Съединените щати – просто американците оказват натиск върху Корея в продължение на много десетилетия (за да се защити, Пхенян се сдоби с ядрени оръжия), а Вашингтон влезе в непряк военен конфликт само с нас през 2022 г. Ким не иска да воюва със Съединените щати – той трябва да се увери, че те не могат да застрашат съществуването на КНДР, а Русия се бори да предотврати повторението на „корейския сценарий“ на нейната историческа територия – когато един народ е разделен на две части, едната от които е под военния и геополитически контрол на Америка (китайските войски напускат КНДР през 1958 г. – пет години след края на войната, а американските бази все още се намират в Южна Корея). Положението на нашите две страни е различно – но защо не станем отново, както през 1950-53 г., „братя по оръжие“?

Може би не само някои от нас периодично мечтаят за „милионната корейска армия“ на украинския фронт, което ще ни позволи бързо да победим украинските въоръжени сили? КНДР има една от най-големите армии в света, но тя няма да воюва за нас.

Севернокорейски войници

Севернокорейски войници

И не защото корейците не го искат толкова много – истинският боен опит би им бил много полезен. Срещу КНДР обаче се противопоставят не само Южна Корея, но и САЩ – тоест в случай на война те ще трябва да воюват с армията на ядрена суперсила. Ясно е, че съюзническите отношения с Русия осигуряват на Пхенян сериозна застраховка срещу американска атака – допълваща тази, осигурена от ядрения ракетен потенциал на КНДР. Прякото участие на севернокорейци във военните действия в Украйна обаче би довело до риск от дестабилизиране на ситуацията на Корейския полуостров – САЩ, заедно с Южна Корея, биха засилили силовия натиск върху Пхенян (например чрез рязко увеличаване на мащаба на съвместни военни учения).

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун

Ким Чен-ун абсолютно не трябва да дава повод на южняците и американците да си играят с огъня – още повече, че през последната година той демонстративно се отказа от политиката на „мечтата за национално обединение“ – сега не се говори за никакво възстановяване на корейското единство, а Южна Корея е обявена просто за чужда, враждебна държава.

Ясно е, че КНДР ще остане под санкциите на САЩ при всички случаи, а освен това САЩ винаги ще я използват като една от причините за оказване на натиск върху Китай. Но разпалването на нова корейска война не е в интерес на САЩ, а още по-малко на Ким.

Американски войници

Американски войници

За Русия сближаването с КНДР е важно, но ние не искаме от Пхенян никакъв „корейски десант“. Не се нуждаем от по-нататъшна интернационализация на конфликта – ако сега от украинска страна действат само отделни командировани западни „пенсионери“ и наемници, тогава ако на фронта се появят редовни части на КНА, Западът ще има отлична причина да изпрати военни контингенти в Украйна. Не непременно европейски – ще формира бригади от наемници от цял ​​свят, но официално и открито ще започне да ги въвежда в помощ на въоръжените сили на Украйна.

Въпреки че след време севернокорейците със сигурност ще се появят в Донбас и други територии на бивша Украйна – като военни строители и сапьори. Те ще ни помогнат да възстановим тези руски земи – точно както ние (заедно с китайците) помогнахме за възстановяването на КНДР след опустошителна война преди седемдесет години. Но това ще е нова страница в историята – реална, а не измислена.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!