Петър Акопов: Може и да успеят убият Тръмп, но не и тръмпизма – бунта на американците срещу глобалисткия елит!

Отброяването започна: Америка се готви да премине точката, от която няма връщане назад

Илюстративно изображение

Петър Акопов за РИА Новости: Може и да успеят убият Тръмп, но не и тръмпизма – бунта на американците срещу глобалисткия елит!

Американската предизборна кампания е на финала – след три седмици всичко ще трябва да приключи. Но в действителност няма почти никакъв шанс гласуването на 5 ноември да сложи край на борбата за власт в Америка. Нещо повече, на 6 ноември тя просто ще премине в нов, много по-опасен за всички (и не само за жителите на САЩ) етап. Защото вече е ясно: Доналд Тръмп ще спечели вота, а завръщането на бившия президент в Белия дом е категорично неприемливо за по-голямата част от американския истаблишмънт. И след като не успя да го спре чрез манипулиране на изборите, „дълбоката държава“ ще направи всичко възможно, за да анулира втория мандат на Тръмп – с помощта на съдилищата, масови протести и бунтове, опити за убийството му, терористични атаки и дори заплахата за разделяне на САЩ.

Но какво следва от това, че победата на Тръмп вече е предрешена? В края на краищата данните от социологическите проучвания се менят и борбата ще продължи до последния ден. Замяната на Байдън с Харис повиши рейтинга на кандидата на демократите. Но, защо можем да разглеждаме Тръмп като сигурен победител?

Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ и кандидат за поста, след опит за убийството му

Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ и кандидат за поста, клед опит за покушението му

Работата е в това, че на практика тези са третите избори за Тръмп – и на тази база има добра възможност да се сравнят социологическите проучвания от 2024 г. с тези от 2016 г. и 2020 г. А след това да ги съпоставим с резултатите от проучванията за предстоящите избори сега на 5 ноември. И ако направите това, ще стане ясно едно –

социологическите проучвания винаги са давали на Тръмп по-малко, отколкото той е получил на изборите в действителност!

Да, той спечели през 2016 г. и загуби през 2020 г. – но моделът беше един и същ: Хилъри Клинтън и Джо Байдън получиха по-малко гласове на вота, отколкото им обещаваха социологическите проучвания. А сега Камала Харис дори има по-малка подкрепа в същите проучвания, отколкото Клинтън през 2016 г. и Байдън през 2022 г. – което означава, че тя ще се справи в надпреварата с Тръмп по-зле, отколкото те.

Тоест, тя ще загуби. Освен това преднината ѝ в национален мащаб се свива и до деня на изборите може да се окаже, че социологическите проучвания също няма да я поставят на първо място.

Хилъри Клинтън

Хилъри Клинтън

И всичко това въпреки факта, че националната преднина – т.е. общия брой на гласовете на избирателите – няма никакво значение. През 2016 г. Клинтън победи Тръмп с няколко милиона гласа, но загуби тежко в електоралната колегия, която представлява щатите. Това е така, защото всичко се решава в щатите, и то дори не във всичките 50, а в няколко колебаещи се щата, т.е. преминаващи от партия в партия.

В настоящата кампания те са седем (Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин, Северна Каролина, Джорджия, Аризона и Невада) – и вече е ясно, че Тръмп ще спечели почти всички от тях.

Камала Харис, вицепрезидент на САЩ

Камала Харис, вицепрезидент на САЩ

Бившият президент водеше в повечето от тези щати, когато Байдън беше негов опонент, но след номинацията на Харис социологическите проучвания показаха напрегната надпревара и дори преднина за Камала. Но сега ефектът на „новодошлия“ е избледнял – и нещата се връщат към нормализация. Според последните социологически проучвания Тръмп води в пет от седемте щата – навсякъде с изключение на Уисконсин и Невада (а в първия от тези щати той постепенно набира преднина). Да, преднината му е в малки цифри, вариращи от 0,3 % в Пенсилвания до 0,9 % в Аризона. Това е в рамките на статистическата грешка, нали? Така е, но си струва да погледнем социологическите проучвания от предишните два избора за тези щати, за да добием ясна представа за ситуацията.

При сравнението ще установите, че сега Тръмп има много по-силни позиции, отколкото през 2016 г. и 2020 г. Например в Пенсилвания преди осем години той изоставаше от Клинтън с повече от девет процента и в крайна сметка спечели с разлика от 0,7. Четири години по-късно социологическите проучвания даваха на Байдън повече от седем процента преднина пред Тръмп, но Доналд загуби само с 1,2%

Същото важи и за Мичиган и Уисконсин – Тръмп беше далеч зад Клинтън, но спечели и загубата му от Байдън се оказа значително по-малка от прогнозираната. И това, нека си припомним, е в ситуация, в която Клинтън и Байдън бяха сериозно пред Тръмп в социологическите проучвания, а Харис сега е зад него или на същото ниво.

Ако сегашният модел се запази и през оставащите три седмици до изборите (въпреки, че положението ще става все по-благоприятно за Тръмп), на 5 ноември Тръмп уверено ще победи Харис в пет от седем щата и в крайна сметка ще има 296 електори срещу 215. В същото време той има добри шансове да вземе и шести щат, Уисконсин, – и тогава крайният резултат ще бъде още по-висок за него.

Не само социологическите проучвания сочат предстоящата съкрушителна победа на Тръмп – демократите се справят много зле с регистрацията на избирателите в същите колебаещи се щати: в Пенсилвания, Северна Каролина, Невада, Аризона имат стотици хиляди гласоподаватели по-малко, отколкото преди четири години.

И никаква мобилизация на опонентите на Тръмп до урните в твърдо демократични щати като Калифорния или Ню Йорк няма да промени нищо – демократите се нуждаят от тръмпофоби, които да излязат да гласуват в Пенсилвания.

Конгресът на САЩ

Конгресът на САЩ

Победата на Тръмп плаши истаблишмънта не само защото Доналд сега ще бъде по-опитен и по-зъл – и следователно по-ефективен в борбата с „дълбоката държава“ – но и защото може да получи пълен контрол над Конгреса. Ако републиканците си върнат Сената (за което имат големи шансове) и запазят Камарата на представителите, Тръмп ще стане наистина пълновластен президент – за разлика от първия си мандат, по време на който му се противопоставяше не само „вашингтонското блато“, но и част от собствената му партия, сега той има сериозен контрол над републиканците.

Букмейкърите също усещат реалната тенденция – сега те оценяват вероятността за избирането на Тръмп на 53,7%, а на Харис – на 45,7%, а по-близо до изборите съотношението може да стане още по-благоприятно за бившия президент.

Ако Тръмп не може да бъде спрян, то той трябва да бъде убит – а шансовете за пореден опит за убийство сега са много високи. Все пак можете да убиете Тръмп, но не можете да убиете тръмпизма, т.е. бунта на значителна част от американците срещу глобалисткия истаблишмънт.

Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс

Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс

Кандидатът за вицепрезидент на Тръмп, Джей Ди Ванс, е много по-радикален от своя шеф по много въпроси – и ето защо физическото ликвидиране на бившия президент няма да помогне на „вашингтонското блато“.

През следващите три седмици турбуленцията ще се увеличи не само в САЩ – залогът за изхода от американските избори е голям за целия свят. Това включва и военните зони от Украйна до Близкия изток, където могат да се очакват най-неочаквани събития.

Това не означава, че бурята ще продължи да се разраства до 5 ноември и след това ще утихне – не се очаква никакво затишие след бурята, най-малкото защото най-разрушителните бури се формират едва сега.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!