Песков за изявленията на Столтенберг: Ескалира напрежение!

от Лазар Лазаров

Изявленията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за възможно привеждане в бойна готовност на ядрените оръжия на алианса са поредната ескалация на напрежението. Това заяви пред репортери на 17 юни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Известия.

„Това, което каза г-н Столтенберг, очевидно не се вписва в контекста на същата декларация (от мирната среща на върха за Украйна в Швейцария – бел. ред.), която беше приета предишния ден, която не беше подписана от всички и в която също, ако не се лъжа, се казва, че подобна реторика е недопустима. Това не е нищо повече от поредната ескалация на напрежението, отбеляза прессекретарят на руския президент.

Той също така добави, че за разлика от Западните лидери, руският президент Владимир Путин никога не засяга ядрената проблематика „по собствена инициатива и е много внимателен към това“. „Когато президентът Путин говори по този въпрос – за военните ядрени дела – той отговаря на нечии въпроси, на въпросите на журналистите, включително и на чуждестранните“, посочи Песков.

По-конкретно такъв беше случаят на 5 юни, когато държавният глава се срещна с ръководителите на световните информационни агенции.

Прессекретарят на руския президент коментира и конференцията в Швейцария за разрешаване на украинския конфликт, която се проведе без участието на Руската федерация,. Според него тя не е донесла никакви резултати.

„Ако говорим за общата ефективност на тази среща, тогава, разбира се, тя клони към нула“, отбеляза Песков пред репортери.

Столтенберг говори за дискусиите в НАТО в интервю за The Daily Telegraph. Той отбеляза, че Алиансът се страхува, наред с други неща, от нарастващата ядрена мощ на Китай и затова обсъжда точно колко бойни глави трябва да бъдат разположени в работно бойно състояние.

Източник: ТАСС; Известия

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!