Песков: Ще следим внимателно развитието на „проевропейското“ и „проукраинско“ мнозинство в ЕП

от Лазар Лазаров

Резултатите от изборите за Европейски парламент (ЕП) показват, че мнозинството ще бъде проевропейско и проукраинско. Това заяви пред медиите говорителят на руския президент Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

„Шансовете са, че ще има проевропейско и проукраинско мнозинство. Виждаме това. Бъдещият състав на Европейския парламент обаче предстои да бъде анализиран“, отбеляза той, запитан за резултата от изборите за ЕП и победата на Европейската народна партия, чийто член е председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Според него вече има забележим ръст в популярността на десните партии, предава РИА Новости.

Представителят на Кремъл подчерта, че този ръст се забелязва с просто око, въпреки факта, че проевропейците запазват водещи позиции. Въпреки това е вероятно европейските десни да „стъпят на петите“ на своите опоненти, така че руските власти следят внимателно данните. 

Изборите за ЕП 2024-2029 г. се проведоха във всички страни от ЕС от 6 до 9 юни. Гласуването се проведе според националните закони на всяка страна: Холандия гласува на 6 юни, Ирландия и Чехия – на 7 юни, Италия , Латвия, Малта, Словакия – на 8 юни, а повечето страни от общността – на 9 юни.

На 9 юни френският президент Еманюел Макрон реши да разпусне Националното събрание (долната камара на парламента) и да свика предсрочни избори. Последният път долната камара на парламента беше разпусната от президента Жак Ширак през 1997 г.

По-рано председателят на Съвета на Руската федерация Валентина Матвиенко нарече заслужено поражението на германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон на изборите за Европейски парламент. Тя отбеляза, че това потвърждава провала на политиците като национални лидери.

Източник: ТАСС; News.ru.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!