Песков: Русия е готова да преговаря с Украйна, но не и със Зеленски, който не е легитимен

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков оцени възможността за преговори с Украйна, пише РИА Новости. Говорителят на Кремъл заяви, че руският президент Владимир Путин не отхвърля възможността за преговори с Украйна. Според него страната има легитимни власти, с които могат да бъдат фиксирани споразумения.

В същото време, подчерта Песков, е невъзможно да се инициират писмени споразумения с украинския президент Володимир Зеленски, тъй като това би било нелегитимно (на 20 май мандатът на Зеленски изтече и на практика той е нелегитимен. Не е ясно, каква е ролята му на срещата в Швейцария, освен на редови украински гражданин – ентусиаст, бел. ред.)

Говорителят също така предположи, че резултатът от преговорите с Киев може да изисква сложна система от гаранции. Песков заяви, че тя ще е необходима, за да се гарантира доверието.

По-рано Песков заяви, че Зеленски трябва да помисли върху мирното предложение на Путин. Според него той трябва да го направи, тъй като военната ситуация за Украйна се влошава.

На 14 юни руският лидер изрази две условия за прекратяване на огъня от страна на руските въоръжени сили в зоната на военните действия. Той заяви, че за целта Украйна трябва да изтегли войските си от Херсонска и Запорожка област, както и от Луганска и Донецка народна република. Също така Киев трябва официално да уведоми за отказа си да се присъедини към НАТО.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!