Песков призна пред Зарубин: Заради санкциите имаше риск от колапс на руската икономика. ВИДЕО

Русия беше заплашена от икономически колапс заради безпрецедентния товар от санкциите, но благодарение на мобилизирането на ресурси и решенията на ръководството на страната икономическата ситуация се стабилизира.

Това заяви говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков в интервю за известния журналист Павел Зарубин, който показа фрагмент от интервюто в своя канал в Telegram.

Съществуваше заплаха от срив. И наистина, трябваше да мобилизираме всички ресурси, вътрешни сили, за да предотвратим този колапс„, каза президентският говорител. – Отначало задачата беше просто да се предотврати сривът, защото наистина икономиката беше засегната от абсолютно безпрецедентното натоварване на тези санкции. И нито една държава в света не се е сблъсквала (с това), а и теоретично нито една държава в света не е в състояние да издържи на такъв удар„, каза той.

През 2022 г., според оценките на Росстат, реалният БВП на страната е спаднал с 2,1 %. През септември 2023 г. руският президент Владимир Путин заяви, че икономическото възстановяване от санкциите е завършило и страната е в състояние да устои на „санкционния удар“. По думите му дотогава БВП е достигнал нивото отпреди санкциите през 2021 г.

В края на октомври министър-председателят Михаил Мишустин също заяви, че руската икономика е преминала периода на „адаптация към външните предизвикателства„, като прогнозира ръст на БВП в края на годината. Максим Решетников, ръководител на Министерството на икономическото развитие, очаква ръст от 2,8%. Путин на свой ред допусна, че ръстът на БВП може да бъде повече от 3%.

Международните организации също подобриха прогнозите си за БВП на Русия. Така например през ноември Европейската комисия коригира прогнозата си: сега ЕК очаква руската икономика да нарасне с 2% до края на 2023 г. вместо спад от 0,9%. Анализаторите на Международния валутен фонд (МВФ) смятат, че БВП на Русия през 2023 г. трябва да нарасне с 2,2%.

Сред двигателите на растежа на руския БВП Министерството на икономическото развитие посочи отраслите, свързани с предлагането: производствения сектор, строителството и селското стопанство. „Икономиката се подкрепя от ръста на потребителската активност, който се осигурява от гъвкавостта на вътрешния пазар на труда и ръста на реалните парични доходи на населението“, заяви Полина Крючкова, заместник-ръководител на министерството.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече