Песков посочи непоправимите последици от изпращането на западни войски в Украйна

от Лазар Лазаров
Песков

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че изпращането на войски на западни държави в Украйна ще доведе до негативни и дори непоправими последици, предава Известия.

„Тук все още трябва да получим точна информация. Досега, доколкото разбирам, няма нищо сигурно по този въпрос. Вече многократно сме казвали, че изпращането на каквито и да било чуждестранни военни контингенти в Украйна е свързано с много негативни, дори непоправими последици, заявява той на брифинг.

Така Песков отговоря на искането на журналисти да коментира информацията на депутата от Върховната рада на Украйна Алексей Гончаренко,  който по-рано обяви възможна „мисия“ на чуждестранен военен персонал на границата с Беларус.

Критично припомня, че по-рано беше съобщено, че според шефа на руското външно разузнаване Сергей Наришкин Франция вече подготвя контингент от своите военни за изпращане в Украйна, като първоначално той ще възлиза на около 2 хиляди души. Той също така добави, че френската военна част ще стане „приоритетна легитимна цел за атаки на руските въоръжени сили“.

Известия припомня, че на 26 февруари френският президент Еманюел Макрон заяви, че западните лидери са обсъдили възможността да изпратят свои войски в Украйна. Редица държави, включително САЩ, Германия и Великобритания, отрекоха възможността за подобен сценарий, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също заяви липсата на такива планове. По-късно Макрон потвърди ангажимента си към тази позиция. На 14 март той заяви, че остава ангажиран с позицията, че няма червени линии по въпросите за оказване на помощ на Киев и възможността за изпращане там на френски войски.

На 19 март, на фона на изявленията на Макрон за възможността за изпращане на западни войски в Украйна, началникът на щаба на френските сухопътни сили генерал Пиер Чил отбеляза, че френската армия се готви да участва в „най-тежките“ конфликти. Според него Франция е в състояние да разположи 20 хиляди войници в срок до 30 дни, както и да командва сили до 60 хиляди души, включително съюзнически армии.

Руският президент Владимир Путин предупреди на 29 февруари, че НАТО ще се изправи пред трагични последици, ако реши да изпрати свои военни в Украйна. 

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!