Песков отговори на Ройтерс за готовността на Путин за преговори за мир с Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин нееднократно е посочил, че Русия е готова за преговори за ситуацията в Украйна, но за постигане на целите на специалната операция за защита на Донбас. Това съобщи на 24 май прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков.

„Президентът многократно е казвал, че е готов да преговаря. Но преговорите са, за да постигнем целите, които сега постигаме със специална военна операция. Тези цели са ясни, реалностите също са ясни“, каза той пред репортери.

Песков припомни, че конституцията на Руската федерация фиксира състава на регионите на страната, който включва Донецка и Луганска народни републики, Запорожка и Херсонска области.

Така той коментира пред журналисти издание на Ройтерс, което, позовавайки се на източници, съобщи, че Путин уж е готов за мирни преговори при условие, че сегашната фронтова линия бъде фиксирана.

Украинският президент Владимир Зеленски, както беше съобщено на 23 май, намали своята „формула за мир“ до три точки от десет, оставяйки изискването за радиационна и ядрена безопасност, продоволствена сигурност и освобождаване на затворници и депортирани.

Това коментира пред „Известия“ политологът Иван Мезюхо и сподели мнението си, че с това действие украинският президент се опитва да повиши атрактивността на юнската конференция в Швейцария. Въпреки това вече можем да кажем, че това събитие ще се провали и световната общност няма да подкрепи Киев на него.

На 17 май Путин подчерта, че Русия не е отказала преговори, за разлика от Украйна. Той отбеляза, че Москва следи развитието на ситуацията около предстоящата мирна среща на върха в Бюргенщок, Швейцария. Държавният глава припомни, че на тези срещи не са поканени представители на Руската федерация.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!