Песков обясни на какво ниво са отношенията между Русия и САЩ

Отношенията между Руската федерация и Съединените щати са на (ниво) „нула“. Това зяяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той обаче добави, че след време страните ще трябва да възстановят диалога, пише Известия

Отношенията са на нула, а бих казал дори под нулата. Но тъй като и Америка, и ние носим специална отговорност за световната стабилност и стратегическата стабилност, по един или друг начин след време ще трябва да възобновим този разговор“, каза прессекретарят на руския президент.

Песков посочи, че сривът в отношенията между Москва и Вашингтон е настъпил по инициатива на американците. Американският лидер Джо Байдън ще трябва да промени позицията си към по-конструктивна, смята той.

По-рано, на 23 октомври, Песков каза, че Москва е съгласна с Байдън за необходимостта от нов световен ред, който трябва да бъде свободен от опити за налагане на волята си на други страни. Говорителят на Кремъл отбеляза, че новият световен ред трябва да се основава „на едно право, взаимно уважение, взаимна изгода и ненамеса във вътрешните работи на другите“.

На 17 октомври руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов заяви, че Съединените щати не могат да се примирят с очевидната истина: Руската федерация няма да изчезне от картата на света, така че трябва да помислим как да съществуваме заедно. Той призова целият плам на емоциите да бъде насочен към основните проблеми, включително запазването на глобалната стратегическа стабилност.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече