Песков за случващото се у нас: Изправени сме пред „военния екстаз“ на НАТО

от Лазар Лазаров

Северноатлантическият алианс флиртува с военна реторика и увеличава степента на ескалация. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков в интервю за REN-TV, предаде Newsru.

По думите му НАТО изпада във военен екстаз.

Представител на Кремъл коментира предложението на генералния секретар на блока Йенс Столтенберг отново да се разгледа възможността за нанасяне на удари със западни оръжия по военни цели на международно признатата територия на Руската федерация.

„НАТО повишава градуса на ескалация, НАТО се увлича по военната реторика, изпада в своеобразен военен екстаз. Това е реалността, с която трябва да продължим да се сблъскваме“, отбеляза прессекретарят на Путин.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров, коментирайки призива на генералния секретар да се даде възможност на Украйна да използва оръжия, доставени от Запада, за да нанесе удари по „законни цели“ на руска територия, заяви, че Столтенберг няма право да прави изявления от името на всички членове на блока по въпрос, който не са обсъждали съвместно. 

„Съмнявам се, че генералният секретар може да поеме такава отговорност, да говори от името на членовете на блока, когато темата за тях е била обсъждана в рамките на НАТО, т.е. (…) мисля, че той е превишил правомощията си“, заяви Лавров, цитиран от Telegram канала  „Вие слушахте фара.“

Преди това Столтенберг потвърди позицията на блока за приемането на Украйна в Алианса. На среща на външните министри на НАТО в Брюксел той призна, че не знае кога ще се случи това, но със сигурност рано или късно ще стане. Генералният секретар на НАТО изрази и готовността на Алианса да поеме координацията на военните доставки за Украйна.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!