Пентагонът: Руски и американски сили са в една и съща база в Нигер

Руските сили и части от американската армия ще са в една и съща база в Нигер, докато САЩ не изтеглят своя контингент от тази африканска страна, съобщиха от Пентагона за РИА Новости.

„Руските сили пристигнаха в авиобаза 101 преди няколко седмици <…> Руснаците са настанени в отделен комплекс и нямат достъп до американската армия, съоръжения и оборудване“, каза представител на американската отбрана пред агенцията.

Пентагонът добави, че следи ситуацията и предприема всички необходими и разумни мерки, за да гарантира безопасността на американските сили, съоръжения и оборудване.

Държавният департамент на САЩ по-рано обяви плановете на Вашингтон да започне диалог с властите на Нигер относно изтеглянето на войските от тази страна. Беше съобщено, че това е резултат от продължаващите дискусии между Съединените щати и новите власти на страната от 2023 г. относно бъдещото сътрудничество в областта на сигурността. Скоро след това Пентагонът обяви, че част от американския контингент ще бъде изтеглена от Чад.

В същото време, на 12 април, както съобщи кореспондент на РИА Новости, руски специалисти пристигнаха в Нигер, за да обучат местните сили в борбата с тероризма.

В сряда американски военен каза пред РИА Новости, че Съединените щати, като част от изтеглянето на войските от тази страна, са преразпределили около 60 военнослужещи в Германия, където те ще продължат да служат.

Общо, според наличните данни, броят на американските войски в Нигер е около 1100 души, в Чад – около сто. Бившият анализатор на Пентагона и пенсиониран лейтенант от военновъздушните сили на САЩ Карън Квятковски каза пред РИА Новости, че подобни стъпки бележат края и провала на неоколониалната политика на САЩ спрямо Африка.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!