САЩ: Средствата за Украйна са на изчерпване. Даваме, каквото е останало

Администрацията на американския президент Джо Байдън почти е изчерпала средствата, с които разполага, за да помогне на киевските власти, но все още продължава да извършва военни доставки за Украйна. Това заяви на брифинг заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх.

„Продължаваме да доставяме на Украйна това, което можем, въз основа на онова, което е останало от средствата в рамките на специалните президентски правомощия. Те са на изчерпване“, заяви тя.

Сингх изрази надежда, че Конгресът ще одобри искането на американската администрация за отпускане на допълнителни средства в помощ на киевските власти през следващите седмици, тъй като САЩ „трябва да продължат да предоставят на Украйна всичко, от което се нуждае на бойното поле“.

По-рано координаторът по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви, че американската администрация е изразходвала около 96% от финансовите средства, отпуснати по-рано за подпомагане на Украйна. Кърби подчерта, че липсата на по-нататъшна сериозна помощ от САЩ ще има пагубно въздействие върху отбранителните способности на Украйна.

Стана ясно с колко САЩ са съкратили снарядите за Украйна

Джон Кърби, говорител на Белия дом по въпросите на националната сигурност

През октомври администрацията на САЩ изпрати до Капитолия искане за допълнителни големи бюджетни кредити за финансовата година на САЩ, започваща на 1 октомври 2024 г., предимно за подпомагане на Украйна и Израел, както и за противодействие на Китай и Русия в Азиатско-тихоокеанския регион. Общо за тези цели изпълнителната власт на САЩ, ръководена от Байдън, би искала да получи около 106 млрд. щ. д.

По-нататъшната съдба на искането и на алтернативните законопроекти остава под въпрос. Много републиканци както в Камарата на представителите, така и в Сената на Конгреса неотдавна публично изразиха несъгласието си с продължаването на финансовата помощ за Киев.

На 16 ноември Байдън подписа приетия от Конгреса на САЩ законопроект за удължаване на финансирането на работата на правителството на САЩ поради липсата на одобрен федерален бюджет. Документът обаче не съдържа клаузи за отпускане на помощ нито за Украйна, нито за Израел.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!