Пентагонът не го интересува дали петролните продукти, които ползва са от руски суровини

Въпреки санкциите Пентагонът продължава да купува петролни продукти, в които се използват руски суровини. И американските военни не се притесняват от това, съобщава Washington Post.

Тук трябва да се припомни, че Вашингтон наложи ембарго върху доставките на руски петрол и петролни продукти. Което предполага отказ от използването им. В действителност нещата бяха малко по-сложни. Оказа се например, че доставките на петролни продукти, произведени от руски суровини, продължават.

Вестник Washington Post твърди, че гръцката рафинерия Motor Oil Hellas, доставчик на американската армия, може да получава руски мазут чрез верига от няколко единици, включваща търговец от ОАЕ и турски терминал.

„Руският петрол се преименува и се продава на гръцка рафинерия, която обслужва американската армия и други страни, които са забранили петролните продукти от Русия“, се казва в материала на изданието.

Washington Post обаче отбелязва, че е невъзможно да се определи точното съдържание на руски суровини в петролните продукти, закупени от Пентагона, който след налагането на санкциите подписа договори с гръцката рафинерия за почти 1 милиард долара.

Междувременно американската отбрана не вижда никакъв проблем. Тя заяви, че отговорността за спазването на санкциите е на самите доставчици. От това можем да заключим, че Пентагонът няма да разбере какви петролни продукти купува.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!