Пентагонът е разтревожен от изключително високата цена, която плаща срещу евтините дронове на Йемен

Според американски служители в областта на отбраната, които са разговаряли с Politico, в Пентагона нараства безпокойството от високите разходи за противодействие на заплахата, която представляват йеменските въоръжени сили в Червено море, пише The Cradle.co

През последния месец Сана е изстреляла поне 100 безпилотни самолета към свързани с Израел търговски кораби в подкрепа на палестинския народ. По оценки на САЩ цената на произведените в страната безпилотни летателни апарати възлиза на едва 2000 долара всеки.

За сравнение, всеки боеприпас, използван от американските военни кораби в Червено море, струва между 1 млн. и 4,3 млн. долара. Според съобщенията военноморските сили на САЩ са свалили най-малко 38 от безпилотните летателни апарати, изстреляни от Йемен.

„[Високата цена] бързо се превръща в проблем, защото дори и да сваляме техните ракети и дронове излиза в тяхна полза“, казва пред POLITICO Мик Мълрой, бивш служител на американската отбрана и ЦРУ. „Ние, САЩ, трябва да започнем да търсим системи, които могат да ги поразяват, които да съответстват в по-голяма степен на разходите, които те изразходват, за да ни атакуват.“

Лойд Остин, ръководител на Пентагона

В понеделник министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви създаването на международна морска оперативна група за противодействие на йеменските атаки в Червено море.

Според съобщения в западни медии 19 държави са се включили в оперативната група. Въпреки това само Обединеното кралство, Бахрейн, Канада, Франция, Италия, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Испания са публично обявени като част от водената от САЩ коалиция.

Съветвам всички страни, които САЩ се опитват да привлекат в полза на Израел, да не участват във военната им коалиция, да не застрашават сигурността на своите плавателни пътища в полза на Израел и САЩ. Защо трябва да го правите?“ – заяви лидерът на йеменското съпротивително движение Ансарала Абдул-Малик ал-Хути по време на телевизионна реч на 20 декември.

Той също така потвърди, че Вашингтон „трябва да знае, че воюва с целия йеменски народ“, като подчерта, че подобна битка „ще бъде много по-трудна от това, с което се сблъскаха (САЩ) в Афганистан, и от това, което изстрадаха във Виетнам„.

Ангажиментът на Йемен да се противопостави на израелската кампания за етническо прочистване в Газа накара групировката да завземе свързан с Израел кораб и да предприеме нападения срещу повече от дузина други. Съпротивителната групировка е изстреляла и ракети по израелския пристанищен град Ейлат.

Действията им принудиха поне шест от най-големите корабни компании в света да спрат да оперират в Червено море.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!