От Пентагона описват ядреното оръжие на Русия, но звучи като реклама: Най – най…

Сармат, ядрено оръжие на Русия

Русия има най-големия и най-разнообразен ядрен арсенал. Това мнение изрази на 29 февруари ръководителят на Стратегическото командване (STRATCOM) на въоръжените сили на САЩ генерал Антъни Котън в писмено изявление, публикувано на уебсайта на Комитета по въоръжените сили на Сената на САЩ.

„Русия в момента има най-големия и най-разнообразен ядрен арсенал от всяка страна. През септември 2023 г. тя обяви, че междуконтиненталните балистични ракети „Сармат“ са поставени на бойно дежурство“, се казва в изявлението му.

КинжалТой също така отбеляза, че Русия продължава да разполага с атомни подводници Северодвинск, способни да носят крилати ракети. Според Котън страната постоянно модернизира и разширява ядрения си потенциал. Генералът посочи хиперзвуковите ракетни системи „Кинжал“ и „Циркон“ като системи, които „добавят разнообразие и гъвкавост към руския ядрен арсенал“.

По-рано на 29 февруари руският президент Владимир Путин , говорейки с послание до Федералното събрание, обяви, че всички негови инструкции по отношение на оръжията, дадени в посланието му през 2018 г., са изпълнени или се изпълняват. Така на бойно дежурство са поставени хиперзвуковият комплекс „Кинжал“ и тежките серийни балистични ракети „Сармат“, а крилатите ракети с неограничен обсег на действие „Буревестник“ и безпилотният подводен апарат „Посейдон“ показаха висока ефективност при тестове, които скоро ще завършат.

Освен това тогава президентът обяви, че стратегическите ядрени сили на Русия са в пълна бойна готовност.

На 2 февруари Путин каза, че ядрените сили на държавата са актуализирани с 95%, а военноморската им част е актуализирана с почти 100%. Той подчерта, че това е „добър, надежден тил“ за стратегическата сигурност на Руската федерация. Той добави, че същите нива на модернизация ще бъдат постигнати и в областта на конвенционалните оръжия.

В същия ден Путин обяви, че по време на специална руска военна операция за защита на републиките в Донбас руската отбранителна индустрия е направила пробив . Там темповете на производство непрекъснато се увеличават и се разработват нови оръжия, които по качество превъзхождат оръжията на НАТО.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза на 26 януари, че отбранителните проекти на страната през 2023 г. са фокусирани върху създаването на инфраструктура за ядрено възпиране . Всички планирани дейности са изпълнени успешно, изградени са 2772 сгради и постройки.

Източник: Известия

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!