Пекин жестоко се закани да „даде силен отговор“ за обидата на Байдън за Си Дзинпин

Джо Байдън, президент на САЩ

Китай ще реагира решително на изказването на президента на САЩ Джо Байдън, който заяви, че  китайският президент Си Дзинпин е диктатор. Това се казва в изявление, публикувано в четвъртък от китайското посолство във Вашингтон.

Посолството заяви, че „китайското правителство и народ няма да приемат никакви политически провокации срещу висшия китайски лидер и ще реагират решително на тях“.

„Призоваваме американската страна незабавно да предприеме сериозни действия за преодоляване на негативните последици и да спази собствените си ангажименти. В противен случай тя ще трябва да понесе всички последствия“, се казва в документа.

Според китайски дипломати китайският посланик в САЩ Xie Feng е „направил сериозни изявления и категорично е протестирал“ пред висши служители на Белия дом и Държавния департамент. В изявлението се казва, че „пренебрежителните изказвания, направени от президента на САЩ“ за китайския президент, „са погрешни, абсурдни и безотговорни и представляват открита политическа провокация“. „Китайската страна категорично ги отхвърля и решително се противопоставя на тях“, подчертава посолството. Освен това в документа се казва, че „клеветите на САЩ по адрес на висшия китайски лидер сериозно противоречат на елементарни факти, нарушават дипломатическия етикет, накърняват политическото достойнство на Китай, противоречат на поетите от американската страна ангажименти и подкопават взаимното доверие“.

„Характерът и последиците от това (забележките на Байдън – бел. ТАСС) са изключително негативни. Китайското правителство и народ се чувстват дълбоко обидени и категорично се противопоставят на това. Президентът Байдън и преди е заявявал изрично, че Съединените щати уважават китайската система, не се стремят да я променят и нямат намерение да водят нова Студена война. Но след неотдавнашните безотговорни изказвания по отношение на китайската политическа система и висшия ръководител, хората не могат да не се усъмнят в искреността на американската страна“, посочват от дипломатическата мисия.

Относно изказването на Джо Байдън

Телевизия NBC съобщи в сряда, позовавайки се на източници, че обидите на Байдън за Си Дзинпин са изненадали американските служители само 24 часа след като държавният секретар Антъни Блинкен „посети Пекин и изглежда постигна напредък в напрегнатите отношения между двете страни“. Според телевизионния оператор американски служители са заявили в частни разговори с китайски представители, че думите на Байдън не означават промяна в политиката на американската администрация.

На предизборната си среща за набиране на средства в Калифорния във вторник държавният глава нарече Си Дзинпин „диктатор“. Въпреки това в понеделник, коментирайки посещението на Блинкен в Пекин на 18-19 юни, американският президент заяви, че отношенията между Съединените щати и Китай са „на прав път“.

 

Източник: ТАСС

 

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!