Пеевски скочи срещу Руската църква. Отхвърлям санкциите срещу Николай Пловдивски от срастнала се духовна власт с авторитарен режим

Категорично отхвърлям налагането на каквито и да са “санкции” срещу високопоставени български духовници от страна на Руската православна църква.“ Това пише в своя позиция председателят на ДПС Делян Пеевски. Същата е публикувана на сайта на партията. КритичноБГ припомня, че по-рано, на 31.05, Руската църква скъса отношения с архиереите на Българската православна църква Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Киприан и Доростолският митрополит Яков, Величкият епископ Сионий и Смолянският епископ Висарион.

Като причина от Светия синод на Руската църква изтъкват, че посочените са извършили: „съслужение с представители на една от украинските разколнически групи, което нанесе сериозни вреди на отношенията между Руската и Българската православни църкви“. Това пише в изявление Светият синод на Руската Православна църква в сайта Православие.ру. „Участниците в срещата констатираха невъзможността за съслужение с посочените архиереи, които са влезли в църковно общение с разколници“, допълват руските духовници. 

Пеевски определя позицията на Руската църква като „намеса от страна на чужда държава в духовните дела на България“ и прави паралел, че това се случвало, „след като руската посланичка заключи български православен храм.“

Пеевски не спира дотук. Той заявява, че е налице силна „политизация на православието в Русия и срастване на политическа и духовна власт в един авторитарен режим“, най-вероятно визирайки управлението на президента Владимир Путин.

Ето и цялата позиция на Пеевски без редакционна намеса:

„Категорично отхвърлям налагането на каквито и да са “санкции” срещу високопоставени български духовници от страна на Руската православна църква.

Решението на руския Свети Синод да обвини Пловдивския митрополит Николай, Старозагорския митрополит Киприан, Доростолския митрополит Иаков, Величкия епископ Сионий и Смолянския епископ Висарион, който е втори викарий на Пловдивския митрополит затова, че са нанесли щети на взаимоотношенията между Руската и Българската православна църкви е несъстоятелно.

Нещо повече, това е продължение на опитите на намеса от страна на чужда държава в духовните дела на България, след като руската посланичка заключи български православен храм.

Силната политизация на православието в Русия и срастването на политическа и духовна власт в един авторитарен режим са провокация срещу демокрацията.

Руската православна църква официално подкрепя военната агресия на Русия срещу православна Украйна.

А намесата на Руската православна църква в духовните дела на автокефалната Българска православна църква е тревожен знак за разгръщане на хибридната война, която води Русия срещу европейските ценности и цивилизация.

Вярата е свобода и ние неотклонно ще подкрепяме тази ценност.“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!