„Пътеводна звезда“ било за Байдън да избегне пряк конфликт с Русия. Имал две

Президентът на САЩ Джо Байдън се опитва да избегне въвличането на Вашингтон в пряк конфликт с Русия още от началото на ескалацията на украинската криза; тази нагласа е една от неговите „пътеводни звезди“. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който във вторник говори в университета „Райс“ в Хюстън (Тексас). Предаването се излъчва на уебсайта на американското външнополитическо ведомство, пише ТАСС.

„Още от първия ден президентът Байдън има две „пътеводни звезди“. Едната беше да се увери, че ние [САЩ] правим всичко възможно, за да подкрепим Украйна, и да накараме други държави да направят същото. Но другата [пътеводна звезда] е да се избегне пряк конфликт с Русия, защото потенциално такъв конфликт може да доведе до място, където никой не иска да бъде, което би се отразило зле на сигурността на американците“, каза той и добави, че именно от тези два приоритета се е ръководил Байдън при вземането на решения по този въпрос.

Ръководителят на американската външна политика каза също, че Съединените щати оставят на Киев да реши как да се бори, но Вашингтон, твърди той, „никога не е насърчавал удари зад украински територии“.

В същото време, според Блинкен, най-надеждният начин да се спрат военните действия е да се укрепят позициите на Киев. Освен това държавният секретар на САЩ твърди, че не може да има значим дипломатически пробив по украинската криза, докато Русия изхожда от желанието да „надвие Запада“ с настоящия си курс.

Руската страна многократно е заявявала позицията си по конфликта в Украйна на различни нива. Както по-рано отбеляза официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, Москва винаги е била и остава отворена за дипломатическо решение на кризата и е готова да отговори на наистина сериозни предложения, докато киевският режим прекъсва и забранява преговорите с Русия.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече