Паскалев: ЛЕВИЦАТА е с двоен ръст на местните избори, спрямо парламентарните. Жаблянов: Консолидация на левите сили в България!

На национален форум в София „ЛЕВИЦАТА!“ отчете двоен ръст на подкрепа и констатира необходимост от хомогенност и консолидация на лявото политическо пространство

„ЛЕВИЦАТА!“ събра в София структурите си от цялата страна, в т.ч. и представителите си в местната власт и отчете резултата от местния вот.

Пред медиите председателят на Коалиционния съвет на „ЛЕВИЦАТА!“ Костадин Паскалев отбеляза двоен ръст на постигнатите сега резултати, като гласове, сравнено с последните парламентарни избори, като същевременно подчерта и пропуснати възможности.

„ЛЕВИЦАТА!“ има 79 общински съветници, избрани от листи на формацията, 164 са представителите в местния парламент от участие в местни коалиционни листи, кметове на кметства – 98 в чисти и коалиционни формати, от които 1 на формацията, 11 в коалиции по места с водещо участие на „ЛЕВИЦАТА!“, независими кандидати и други, подкрепени от „ЛЕВИЦАТА!“ – 16, каза Паскалев.

Той призна, че в общините „ЛЕВИЦАТА!“ не е успяла да се пребори различни амбиции на някои от своите представители, което е създало предпоставки някои от тях (партии, които формират коалицията) да се явят в други листи, което до голяма степен е разпиляло вота.

Смятаме, че имаше доста ограничен достъп до медиите с оглед на концентрацията върху определени кандидати. Проблем е раздробеността на политическото пространство“.

Паскалев отбеляза, че днешното национално съвещание на „ЛЕВИЦАТА!“ е и с фокус върху следващите редовни избори за състав на Европейския парламент, но не изключи вероятността от предсрочни избори и за български парламент.

В коментара си за резултатите от изборите в София, където „ЛЕВИЦАТА!“ се яви в местна коалиция от леви формации, заедно с БСП и издигна кандидатурата на Ваня Григорова, Румен Петков определи като откраднати и грубо манипулирани в продължение на месеци.

А внушението към избирателите, че изборът им е между кандидатите на ГЕРБ и на ПП доведе до ниската избирателна активност.

Румен Петков категорично заяви, че ако беше допуснато Ваня Григорова да спечели кметския вот в столицата, то това щеше да свали правителството – гаранция за мирни решения и енергийна сигурност за държавата ни в глобален план. „В този смисъл, всички, които се противопоставиха на Ваня Григорова, подкрепиха „сглобката“, подчерта Румен Петков.“

„Коректност към гражданите ни задължава да кажем, че приносът на господин Костадинов (Костадин Костадинов, лидер на Възраждане) към спасяване на „сглобката“ е съществен. Че в спасяването на „сглобката“, не БСП, госпожа Нинова не е безучастна“, каза Румен Петков.

Валери Жаблянов подчерта високата степен на порочност, която достига изборният процес в България.

Опитът да бъде сринат изборният процес с участници в правителството, каквито са министърът на електронното управление и неговият заместник, на ЦИК и на други институции, на ОИК в София, която действаше като отделен орган, различен от ЦИК, показват до какъв абсурд е стигнал изборният процес в България – процес, който търпи градация през последните 10 години„, заяви Жаблянов.

Ако не се промени това, то няма никакво значение какви политически идеи изповядват отделните партии, кои са техните носители и представители. Няма никакво значение кой е морален кой е неморален, след като с всички средства някой може да бъде поставен на власт. Това се отнася за европейските избори и за следващите парламентарни избори със същата сила“, добави още той.

На националното съвещание на „ЛЕВИЦАТА!“ днес беше категорично отбелязана необходимостта от по нататъшна консолидация на левите сили в България, като обективна необходимост, каза Жаблянов и подчерта, че „ЛЕВИЦАТА!“ е единствената организирана политическа сила, която се противопоставя осъзнато на сегашния външнополитически пагубен курс на България.

„А днешното участие на нашите симпатизанти от страната, на актива на „ЛЕВИЦАТА!“, на избраните кметове и общински съветници е като изразена обща колективна воля за по-нататъшни, съвместни и организирани действия за отстояване на левите принципи и на левите ценности в българското общество. Отношенията с другите партии в лявото пространство не са лесни, но трябва да се търсят позитивните решения, за да се стесни периметърът на действие на търговците в българската политика“.

На финала на днешния си форум активът на „ЛЕВИЦАТА!“ прие политически Манифест, който ясно заявява необходимостта от незабавна оставка на правителството и нов курс за България, с гаранция за нов мирен път и политика на национална сигурност в широк мащаб.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!