Пашинян постави условията за членството на Армения в ОДКБ

от Лазар Лазаров
Армения Пашинян

Армения ще напусне Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), ако тя не отговаря на въпросите на Ереван относно юрисдикцията на организацията. Това заяви министър-председателят Никол Пашинян на пресконференция, излъчена в You Tube канала на  Armenia Today.

Той отбелязва, че Ереван е спрял участието си в ОДКB и няма представителство там. Арменският премиер също така обяви изтеглянето на руските граничари от международното летище Звартноц в Ереван, където са били разположени от 1992 г., считано от 1 август.

Според премиера конфликтите между Армения и ОДКБ ще бъдат разрешени, ако реакциите на организацията отговарят на очакванията на Ереван, пише руското издание „Ведомости“.

Според арменския политолог Джони Меликян решението за изтегляне на руските граничари произтича от криза в руско-арменските отношения след катастрофалните последици от втората война в Карабах и етническото прочистване на арменците в Нагорни Карабах,  което Ереван се e надявaл да избегне, като привлече помощта на Москва.

Вадим Муханов, ръководител на кавказкия клон на Центъра за постсъветски изследвания към Института за световна икономика и международни отношения (ИМЭМО РАН) на Руската академия на науките, коментира пред „Ведомости“, че Ереван очевидно е решил да смени външнополитическите си приоритети. Диверсификацията и разширяването на контактите на Армения (особено военно-техническото сътрудничество с Франция и Индия) със сигурност ще „подкопае“ нейните стратегически отношения с Русия, смята той.

В това отношение, за да се разберат стремежите на арменското ръководство, е необходимо да се стъпи на изявленията на Пашинян, който смята, че стратегическата грешка на Ереван е била да разчита на пълна зависимост от Русия по въпросите на сигурността, счита експертът, като добавя: „Сега Армения предприема конкретни стъпки за намаляване на тази зависимост; без да чака желаната реакция от страна на ОДКБ, се поставя въпросът за членството в организацията.“

Според Муханов руските граничари и 102-ра руска военна база в Гюмри са символи на руско-арменския съюз. По този начин арменските власти, които призовават за изтегляне на граничарите от всички части на страната, подкопават съюзническите отношения, смята експертът. „Фундаментална промяна в двустранните отношения ще настъпи, ако Ереван официално повдигне въпроса за целесъобразността от наличието на руска гранична охрана изобщо и след това [дали Армения трябва да стопанисва] базата“, обяснява той.

Критично припомня, че наскоро беше съобщено, че  арменският лидер Никол Пашинян иска страната да кандидатства за членство в Европейския съюз не по-късно от есента. 

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!