Пашинян и Алиев ще се срещнат на 5 октомври в Гранада, Испания

Арменският министър-председател Никол Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев ще се срещнат на 5 октомври в Гранада, Испания. Това съобщава 24News, като се позовава на арменския Съвет за сигурност.

Секретарят на Съвета за сигурност Армен Григорян ще направи работно посещение в Брюксел, за да се подготви за срещата. На 26 септември той ще се срещне със съветника по външна политика на президента на Азербайджан Хикмет Хаджиев, за да обсъди подробностите по преговорите между страните.

В материала се отбелязва се, че в белгийската столица Григорян ще се срещне и със съветниците на френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и председателя на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел.

На 22 септември, арменският министър-председател заяви, че има шансове за положително развитие на ситуацията в Нагорни Карабах. В същото време според политика срещу страната се води „информационна хибридна война“.

На 19 септември азербайджанското министерство на отбраната обяви началото на местни антитерористични мерки в Нагорни Карабах. На следващия ден стана известно, че страните в конфликта са се договорили за пълно прекратяване на военните действия.

На този фон на 21 септември в Евлах се проведе среща между карабахски арменци и азербайджански делегати. След срещата представителят на азербайджанския президент за специални поръчения Елчин Амирбеков заяви, че разговорите ще помогнат за постигането на мирно споразумение между Баку и Ереван.

На 22 септември, Хаджиев отбеляза, че жителите на Нагорни Карабах, които са сложили оръжие, могат да бъдат амнистирани от властите на страната. Той обаче подчерта, че някои членове на въоръжените групи са направили публични изявления, че ще продължат съпротивата.

Отношенията между Азербайджан и Армения се изострят на фона на спора за собствеността на Нагорни Карабах, който през 1988 г. обяви отделянето си от Азербайджанската ССР. По време на военния конфликт от 1992-1994 г. Баку загуби контрол над региона.

През 2022 г. министър-председателят на Армения Никол Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев подписаха в Прага декларация, с която признават Декларацията от Алма-Ата от 1991 г., според която Нагорни Карабах е територия на азербайджанската държава.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!