Първите камиони с хуманитарна помощ са в Газа

Първите камиони с хуманитарна помощ за жителите на ивицата Газа преминаха през контролно-пропускателния пункт Рафах, разположен на границата на Египет с анклава. Това съобщи телевизионният канал Al-Qahera al-Ihbariya, пише ТАСС.

Според представител на египетското общество на Червения полумесец в провинция Северен Синай, „на първо място, лекарства и медицински консумативи, необходими за оказване на спешна помощ на палестинците, ранени в резултат на бомбардировките и обстрела на анклава от израелските сили“ се доставят на Газа.

Съгласно договореността между страните, 20 камиона с хуманитарна помощ, доставена през последните няколко дни от международната общност на летището в египетския град Ел Ариш в северната част на Синайския полуостров, влязоха в Газа.

Контролът върху транспортирането на стоките се осъществява от египетския Червен полумесец и ООН. Както генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза вчера в Рафа, Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) ще разпредели помощ в самата ивица Газа.

В момента около 200 камиона с хуманитарна помощ са подредени на контролно-пропускателния пункт Рафах, готови да отидат до палестинския граничен сектор по всяко време.

Все още няма информация за разрешение за преминаване през Рафах за чужденци и лица с двойно гражданство, намиращи се в сектора към Египет.

По-рано Египет се обърна към международната общност, както и към регионалните и международни организации, желаещи да предоставят хуманитарна помощ на палестинския народ в ивицата Газа, с молба тя да бъде доставена на египетското международно летище Ел-Ариш на Синайския полуостров. Както посочи египетското външно министерство, „израелските бомбардировки възпрепятстват нормалната работа на контролно-пропускателния пункт“. Египет призова Израел да спре обстрела и изрази надежда, че граничният пункт ще изпълни функциите си, като е „спасителен пояс в подкрепа на палестинците в ивицата Газа“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!