Първите 6 обучени на F-16 украинци с английски език щели да летят. Но другото лято. Най-рано

Първата група от шестима пилоти на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ще завърши обучението си за управление на изтребители F-16 най-рано следващото лято, съобщава американският вестник The Washington Post, като се позовава на украински, европейски и американски официални лица и военни, включително високопоставени служители, пише Фокус.

От редакцията отбелязват, че в първия кръг на обучение са допуснати само шестима летци, а двама са определени като резервни кандидати.

Въпреки, че избраните владеели отлично английски, те първо все пак щели да бъдат изпратени във Великобритания на четиримесечен езиков курс.

В рамките му се очаква те да овладеят терминологията на реактивните изтребители. В този етап ще участва и наземен персонал. Дания е поискала да обучава цели екипажи, а не само отделни пилоти.

Всичко това отлага началото на бойното обучение, което се очаква да продължи шест месеца, за януари, според украински официални лица. В същото време втората група с приблизително същия брой пилоти ще бъде готова шест месеца по-късно – приблизително преди края на следващата година. В Киев описват ситуацията като „забавяне“, но не критикуват чуждестранните си партньори.

Американски служители казват, че още 20 украински пилоти са готови за обучение… на английски език.

Командващият ВВС на ВСУ Сергей Голубцов увери, че през последната година украинските авиатори са посещавали онлайн курсове по английски език.

Въпреки това, тъй като избраните пилоти вече имат високо ниво на базов английски, изучаването на допълнителната терминология „няма да отнеме много време“.

Източник: Focus

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!