Партията на Сунaк е пред историческа катастрофа на следващите избори

от Лазар Лазаров

Консервативната партия на настоящия британски премиер Риши Сунак е на път да претърпи катастрофална загуба на предстоящите тази година общи избори в страната. Консерваторите са на път да постигнат най-лошия си изборен резултат, като прогнозата е да спечелят по-малко от 100 места на следващите парламентарни избори в Обединеното кралство.  За това пише британският вестник „The Sunday Times“, като се позовава на проучване на британската проучвателна агенция „Survation“, предава The Gaurdian .

Изследването установява, че спечелването на  по-малко от 100 места в парламента,  би било най-лошият резултат за торите (консерваторите – бел.ред. ) в тяхната история.

Анализът по места показва, че  торите ще получат 98 избирателни района в сравнение с 468 за лейбъристите, което дава на лидера на Лейбъристката партия сър Кийр Стармър мнозинство от 286 места, съобщава Sunday Times.

Проучването сред 15 000 души, проведено от агенция Survation по поръчка на организацията „Best for Britain“, дава на лейбъристите 45% от гласовете и 19 процентни пункта преднина пред консерваторите.

Според изследването партията на Риши Сунак е на път да спечели 98 места, без нито едно в Шотландия или Уелс. То също така показва, че министър-председателят рискува да загуби собствения си избирателен район, новото място в Ричмънд и Нортълтън в Северен Йоркшир, за сметка на лейбъристите, като преднината му е по-малка от 2,5 процентни пункта.

Проучването също така предполага, че Шотландската национална партия ще получи 41 места, либералдемократите 22, а уелската партия „Plaid Cymru“ – 2. 

За сравнение на последните избори през 2019 година торите успяха да спечелят 365 места, лейбъристите 203, Шотландската национална партия  48, либералдемократите 11, а Plaid Cymru – 4.

По повод резултатите от изследването главният изпълнителен директор на “ Best for Britain“ Наоми Смит, заявява: „След като социологическите проучвания показват, че голяма част от избирателите обръщат гръб на торите, е ясно, че това ще бъдат избори, които ще доведат до промяна.“

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!