Партията на Марин льо Пен на ръба на пълно господство във френския парламент. Макрон крои план да я срине до 2027-а

Френският президент Еманюел Макрон и неговата либерална партия „Ренесанс“ са изправени пред провал на изборите за Национално събрание, които ще се проведат на 30 юни (първи тур) и 7 юли (втори тур), пише германското издание BILD.

Факт е, че дясноконсервативната партия „Национално обединение“ може да получи абсолютно мнозинство в парламента. Според социологическо проучване, проведено от института Odoxa по поръчка на Le Nouvel Obs, Национално обединение претендира да вземе между 250 и 300 места. В същото време тя се нуждае от 289 мандата, за да получи абсолютно мнозинство.

Според същото проучване партията на Марин Льо Пен може да получи 33% от гласовете на първия тур на гласуването, левият Нов народен фронт – 28%, а „Ренесанс“ на Макрон – едва 19%.

Преди две седмици Макрон обяви нови парламентарни избори, след като партията му спечели мижавите 14,6 процента от гласовете на изборите за Европейски парламент.

„Национално обединение“ спечели безапелационна победа на тези избори с 31,3 процента от гласовете.

Според източниците на BILD във Франция Макрон тайно разчита на победа за „Национално обединение“. Според неговия план, след като влязат в правителството, Льо Пен и екипът ѝ ще трябва да преминат към решителни действия – и да се провалят толкова силно, че до президентските избори през 2027 г. рейтингът на „Национално обединение“ да се срине.

В този случай Льо Пен няма да може да спечели изборите за държавен глава.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!