Папата призова Украйна „да развее бялото знаме“

Папа Франциск призова Украйна да седне на масата на преговори с думите: „Украйна трябва да има куража да развее бялото знаме и да преговаря с Русия“.

Коментарът на главата на Римокатолическата църква е в интервю за швейцарската обществена телевизия, което предстои да бъде излъчено на 20 март. В откъс от него става ясно, че папата отговоря на въпрос дали подкрепя онези, които настояват Киев да признае поражение или тези, които вярват, че това не би довело до нищо добро.

87-годишният Франциск казва, че силен е онзи, който преценява ситуацията, поставя хората на първо място и има куража да развее бялото знаме и да преговаря. И допълва: „когато виждаш, че си победен, че нещата не вървят добре, трябва да имаш куража да преговаряш“.

Макар многократно да е говорил за войната в Украйна, за първи път папата използва термина „загуба“.

Засега от екипа на украинския президент Володимир Зеленски не са коментирали изказването на Франциск.

Това е интерпретация. Но вярвам, че по-силен е този, който вижда ситуацията, който мисли за хората, който има смелостта да вдигне бялото знаме и да преговаря. Думата „преговори“ е удебелена. Когато видиш, че се проваляш, че нещата вървят на зле, трябва да имаш смелостта да преговаряш. Засрамете се, но с колко смъртни случая ще завърши това? Време е за преговори, потърсете държава, която да действа като посредник“, каза папата .

По-рано папата предположи, че търговците на оръжие са заинтересовани от продължаване на конфликта в Украйна. Той оцени положително и мисията на своя пратеник кардинал Зупи, който посети Москва, Киев, Вашингтон и Пекин, но не скри разочарованието си от развитието на ситуацията в региона.

През декември ръководителят на Италианската епископска конференция кардинал Матео Зупи каза, че Китай е важен и незаменим ресурс, който може да помогне за постигането на мир в Украйна. Той отбеляза, че преди това е посетил Москва и Киев. Според него апостолическите нунции там „вършат чудесна работа“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!