Блинкен към Махмуд Абас: Палестинската власт трябва да играе активна роля в бъдещото управление на Газа

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Първият дипломат на САЩ Антъни Блинкен направи необявено посещение на окупирания Западен бряг в неделя и се срещна с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, докато продължава обиколката си в региона на фона на нарастващото напрежение заради войната на Израел с Хамас, съобщи Ройтерс.

Блинкен и Абас се срещнаха в град Рамала на Западния бряг, де факто палестинската столица, по време на второто му посещение в региона, след като на 7 октомври бойци на палестинското движение Хамас извършиха изненадваща атака в южната част на Израел, при която загинаха 1400 души, а повече от 200 бяха взети за заложници.

Докато Израел продължава кампанията от въздушни удари, при която според здравните служители в Ивицата Газа са загинали близо 9500 палестинци, държавният секретар Блинкен отхвърли призивите за прекратяване на огъня от арабски официални лица в събота, след като ден по-рано неуспешно призова Израел за по-ограничени паузи в боевете.

Освен че се стреми да гарантира, че конфликтът няма да се разпространи в региона, Блинкен се опитва да даде начало на дискусиите за това как да бъде управлявана Газа след пълното унищожаване на Хамас, което според Израел е негова цел.

Блинкен е казал на Абас, че Палестинската автономия трябва да играе централна роля в това, което ще последва в Ивицата Газа, заяви високопоставен служител на Държавния департамент пред Ройтерс. Двамата се срещнаха за около час, но не направиха изявления пред медиите.

„(Бъдещето на) Газа не беше във фокуса на срещата, но Палестинската власт изглеждаше готова да играе роля“, добави високопоставеният служител на Държавния департамент.

Според говорителя Набил Абу Рудейнех Абас е казал на Блинкен, че трябва да има незабавно прекратяване на огъня и че трябва да се разреши внасянето на помощи в Газа. Блинкен е заяви, че Съединените щати се ангажират да доставят помощ в Газа и да възстановят основните услуги там, съобщи говорителят на Държавния департамент Матю Милър в доклада от срещата.

„Секретарят също така изрази ангажимента на Съединените щати да работят за осъществяването на законните стремежи на палестинците за създаване на палестинска държава“, каза Милър.

Блинкен предположи, че най-целесъобразно би било в крайна сметка Газа да бъде управлявана от „ефективна и обновена Палестинска автономия“, но призна, че други държави и международни агенции вероятно ще играят роля в сигурността и управлението междувременно.

Популярността на Палестинската власт на Абас, която упражнява ограничено самоуправление в окупирания от Израел Западен бряг, спадна на фона на обвиненията в подкупи, некомпетентност и широко омразни споразумения за сътрудничество в областта на сигурността с Израел. Не е ясно кой ще наследи застаряващия и болен 87-годишен Абас, който е отявлен противник на Хамас.

Външните министри на Египет и Йордания заявиха в събота след срещата си с Блинкен, че е рано да се говори за бъдещето на Газа, като призоваха за незабавно прекратяване на огъня, за да се преодолее хуманитарната криза, обхванала 2,3 млн. жители на Ивицата Газа.

Блинкен твърди, че прекратяването на огъня само ще позволи на Хамас да се прегрупира, но се опитва да убеди Израел да се съгласи на паузи на определени места, които ще позволят разпределянето на така необходимата помощ в Газа.

Срещата е втората среща на Блинкен с Абас от началото на конфликта, но първата, която се провежда на Западния бряг. Тя не беше обявена предварително и Ройтерс се съгласи да не публикува подробности за пътуването, докато то не приключи, поради съображения за сигурност.

Насилието в окупирания от Израел Западен бряг, което тази година вече достигна повече от 15-годишен връх, нарасна още повече от началото на войната, като ООН регистрира повече от 170 нападения над палестинци, в които са замесени еврейски заселници.

Блинкен и Абас „обсъдиха усилията за възстановяване на спокойствието и стабилността на Западния бряг, включително необходимостта от спиране на екстремисткото насилие срещу палестинците и търсене на отговорност от отговорните лица“, заяви Милър.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!