Палестинската власт отказа управлението на Газа без трайно решение за Западния бряг

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Палестина няма намерение да управлява отново Ивицата Газа след конфликта между Израел и Хамас без цялостно споразумение, което да включва Западния бряг в Палестинската държава, заяви министър-председателят на автономията. Това съобщава Анадолската агенция.

Израелски официални лица и преди са заявявали, че планът им за края на войната в Газа е някаква форма на преходна власт да управлява територията, което да доведе до възстановяването на Палестина.

Говорейки пред „Гардиън“ за статия, публикувана в понеделник, министър-председателят на Палестина Мохамед Щайе, заяви, че страната няма да сътрудничи без връщане към истински мирен процес, който да доведе до създаването на две суверенни държави.

„Да накараш Палестинската власт да отиде в Газа и да управлява делата на Газа без политическо решение за Западния бряг, сякаш тази Палестинска власт се качва на борда на F-16 или израелски танк и бива просто доставена там? Не го приемам. Нашият президент Махмуд Абас не го приема. Никой от нас няма да го приеме. Мисля, че това, от което се нуждаем, е цялостна, мирна визия. Западният бряг се нуждае от решение, а след това да свържем и Газа с него в рамките на решението за две държави“, каза той

За Щайе първият приоритет е да се спрат бомбардировките на Газа, както и насилието на Западния бряг, в който според него през последните три седмици са били убити 110 палестинци от израелските сили за сигурност и заселници.

Ръководството на Палестинската автономия призова за извънредна арабска среща на върха, която Щайех се надява да се проведе на 10 ноември, за да се възстанови единството по въпроса за създаването на функционираща палестинска държава.

В отговор на нарастващия обществен гняв към Палестина заради неспособността й да защити живота на палестинците, Щайе настоя, че те никога няма да се откажат от ненасилието, за да си възвърнат популярността.

„Президентът Абас може да стане популярен за една минута. Той може да каже: „Добре, заповядвам на палестинските сили за сигурност да стрелят по израелците“. Но той е реалист“.

Въпреки това Щайех признава също, че гневът нараства, а ситуацията на Западния бряг „кипи“ и става „сериозно опасна“.

„Ние сме хванати между камъка и чука“, завърши той.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!