Пада ли главата и на военния министър на Зеленски?

Рустем Умеров, който оглави Министерството на отбраната на Украйна през септември 2023 г., може да премине в Министерството на инфраструктурата, а на негово място ще бъде назначен един от „най-медийните военни“, пише Цензор.нет, цитиран от RBK

Кабинетът на президента на Украйна подготвя оставката на министъра на инфраструктурата Александър Кубраков, съобщава Цензор.нет, позовавайки се на свои източници. Според изданието на негово място може да бъде назначен сегашният министър на отбраната Рустем Умеров.

Причината за оставката, според главния редактор на изданието Юрий Бутусов е, че и Умеров е част от „чистката“ от ръководителя на президентската канцелария Андрий Ермак на министри, които не са под негов контрол, включително Кубраков.

Според изданието следващият министър на отбраната може да бъде един от „най-медийните военни“, като имената на възможните кандидати не се съобщават.

Кубраков беше назначен за министър на инфраструктурата на Украйна през май 2021 г. В края на декември 2022 г. кабинетът на страната одобри резолюция, която обедини министерствата на инфраструктурата и развитието на общностите и териториите. Новото ведомство бе оглавено от Кубраков, който бе назначен и за вицепремиер.

Информация за евентуална оставка на министъра се появи по-рано на 22 април, на конференция, организирана от изданието „Экономическая правда“, Кубраков отговори: „През последните три години съм чувал такива истории много пъти, така че съм развил определен имунитет.“ На практика не потвърди, нито пък отрече мълвата за предстоящото му отстраняване.

Умеров, бивш ръководител на Фонда за държавна собственост на Украйна, оглави Министерството на отбраната през септември 2023 г. На този пост той смени Алексей Резников, който беше началник на военното ведомство от ноември 2021 г.

Напускането на Резников пък беше предшествано от скандал около закупуването на продукти за украинската армия на завишени цени. Президентът на Украйна Владимир Зеленски обясни смяната на министър с това, че ведомството се нуждае от „нови подходи и други формати на взаимодействие както с военните, така и с обществото като цяло“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!