Овчаров: България не може да си покрие енергийния баланс без централите на въглища

Българската енергетика не се развива, върви към провал.

С тази констатация започна коментара си пред БНР Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката, бивш депутат от БСП, член на Националния съвет на БСП.

„Българската енергетика не се развива, тя върви към нищото. Върви в тази посока, в която е тръгнала през последните 10-12 години. Върви към провал“, каза той.

„Това, че енергетиците от ТЕЦ-овете си мислят, че получиха нещо, защото в споразумението е записано „възможности за капацитет за производство“, това е нещо, което е проиграно през 2020-2021 г. от правителството на Бойко Борисов, тогава трябваше да се заверяват тези неща в Европейската комисия“, коментира Овчаров.

Той обясни, че т.нар. капацитет за производство не означава субсидии.

България не може да си покрие енергийния баланс без централите на въглища„, категорично заяви Румен Овчаров.

Бившият министър на енергетиката подчерта, че България изнася 30% от производството на ток и няма откъде да внесе, „след като ние покриваме баланса на всички наоколо“.

„Тези съоръжения (ТЕЦ-овете – б.р.) не трябва да стоят за студен резерв, те трябва да работят, за да покриват енергийните ни потребности“, посочи Овчаров.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече