Откриха парчета от украински ракети до АЕЦ Курск и до комплекса за ядрени отпадъци

Русия е уведомила Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за ситуацията в Курската атомна електроцентрала на фона на опита на Киев за нападение срещу региона, съобщиха от постоянното представителство на Русия във Виена.

„Русия информира МААЕ за ситуацията в Курската атомна електроцентрала в светлината на опита на Украйна да атакува Курската област“, се казва в изявлението на мисията в канала ѝ в Telegram.

„На 8 август в централата, включително в района на комплекса за преработка на радиоактивни отпадъци, бяха открити останки – вероятно от свалени [украински] ракети“, се казва в изявлението и се добавя, че безразсъдните действия на Украйна заплашват не само Курската централа, но излагат на риск цялата световна ядрена индустрия.

Курската област, която граничи с Украйна в западната част на Русия, беше атакувана от около 1000 украински войници и десетки военни превозни средства на 6 август. Руските войски отвърнаха на удара, като спряха украинските военни да проникнат дълбоко в руска територия.

Действията на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) представляват пряка заплаха не само за Курската атомна електроцентрала (АЕЦ), но и за развитието на целия световен енергиен сектор.

Това заяви, директорът на държавната корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов по време на телефонен разговор с ръководителя на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси.

Разговорът се проведе по инициатива на руската страна.

„Сегашната ситуация не само се отразява негативно на нормалната работа на Курската АЕЦ, но също така директно компрометира постулатите за ядрена безопасност и ядрена сигурност, формулирани от ръководителя на МААЕ през 2022 г., и по този начин подкопава доверието в ядрената енергийна индустрия като цяло “, се казва в изявление на Росатом “

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!