От ПП: „Отклоняват ни от европейския път и високия стандарт на живот за хората у нас“ с фалшиви новини за Шенген

Фалшива новина е, че България се е съгласила да приеме 6000 сирийци и афганистанци, като сделка по нови условия на Австрия за вдигане на ветото за Шенген. Това се казва в съобщение, публикувано в официалната страница на „Продължаваме промяната“ във Фейсбук.

Там за пореден път изтъкват, че било успех за България предстоящото присъединяване към Шенгенското пространство, първо по въздух и вода. Същият „дойде в среда на мащабна дезинформация от страни, които искат да отклонят държавата ни от европейския ѝ път и от високия стандарт на живот за хората у нас. Как? С обичайния метод да всяват страх и омраза чрез фалшиви новини.

От партията продължават да настояват, че нямало нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България ще регистрира като държава членка на Шенген. Страната ни ще продължи, както и досега, да прилага Регламента „Дъблин“, подписан преди повече от 10 години. От ПП подчертават, че това били „фактите“.

От ПП отчитат, че през м.г. заявените входящи „трансфери от Австрия към България са 193, като реално осъществените от тях са 113.“ От партията добавят, че: „Разпределението на прехвърлените лица през 2023 г. по националности е както следва: Сирия (69), Афганистан (24), Мароко (17), без гражданство (1), Иран (1), Турция (1).

От Промяната обещават, че „Борбата с дезинформацията ще бъде важна задача на правителството тази година. Добрата новина е, че по пътя към пълната интеграция на България в Европа фактите обезоръжават фалшивите новини и пропагандата.“

КритичноБГ припомня, че на 29 декември австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви, че трябва да има „видим напредък в областта на защитата на външните граници на ЕС, за да се стигне до приемането на България и Румъния във въздушния Шенген.

Австрия ни зашлеви: Искате Шенген? Тогава прибирате афганистанците и сирийците!

„Въздушният Шенген ще бъде въведен, когато необходимите условия са изпълнени и твърдо установени. Това означава, че разполагането на военни по външните граници на ЕС ще бъде значително увеличено, особено в България, в Турция, но също в Румъния и Сърбия, а сухопътните граници ще продължат да се контролират, особено между Румъния и България.

И тези две държави трябва да приемат бежанци, особено от Афганистан и Сирия – това са ясните условия и позицията, по която се договорихме, включително трите държави.

Der Standard: България се е съгласила – приемаме 6000 сирийци и афганистанци срещу въздушен Шенген

Ден по-късно, на 30 декември, сайтът ЕпицентърБГ публикува материал, в който позовавайки се на Оffnews, че според „австрийското министерство на вътрешните работи тази година … 2000 души, трябва да се върнат в Румъния, и 6000 души, които трябва да се върнат в България, пише Der Standard“.

В този смисъл е добре от Продължаваме промяната да уточнят, дали е фалшива новина изразената позиция от вътрушния министър на Австрия Герхард Карнер за условията към България и да публикуват всички писмени договорки в подкрепя на твърденията си във… ФЕЙСБУК.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!