От партията на Сара Вагенкнехт: Да пуснем Северен поток 2 и ще паднат цените на газа!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Пускането в експлоатация на неповредения газопровод „Северен поток 2“ ще понижи цените на енергията и ще насърчи сигурността на доставките, а Германия вече няма да има нужда да разчита на доставките на по-вредния за околната среда втечнен природен газ от САЩ.

Това заяви пред РИА Новости експертът по опазване на климата и енергетиката и заместник-председател на парламентарната група на новата партия „Съюз Сара Вагенкнехт – За разум и справедливост“ (SSV) Клаус Ернст.

От КритичноБГ припомняме, че руският президент Владимир Путин заяви по-рано в интервю за Тъкър Карлсън, че Русия е готова да доставя газ на Европа по неповредената тръба на „Северен поток 2“, но Германия не я пуска в експлоатация.

Сара Вагенкнехт

Да, около 27 милиарда кубически метра газ годишно могат да бъдат внасяни по другия газопровод. Това би понижило цените още повече и би допринесло за сигурността на доставките„.

Това заяви Ернст на въпрос дали пускането на „Северен поток 2“ може да бъде алтернатива за доставките на газ за Германия на фона на спирането на процеса на одобрение от страна на САЩ на нови договори за износ на втечнен природен газ в чужбина поради ситуацията с изменението на климата.

Бившият председател на комисията по опазване на климата и енергетика на Бундестага, който наскоро премина от партията „Левите“ към SSV, припомни, че в момента втечненият природен газ от САЩ представлява около 80% от целия внос на втечнен природен газ и съставлява малко под 7% от общите доставки на газ за Германия.

„САЩ са били надеждни в договорените до момента доставки. Но цената е значително по-висока от тази, която преди се плащаше за тръбопроводен газ от Русия. Като всяка страна обаче САЩ преследват собствените си интереси. В резултат на това Германия вече не може да разчита на по-нататъшни доставки на втечнен природен газ от САЩ“, подчерта той.

Ако САЩ намалят производството и износа, това ще се отрази на енергийната сигурност на Германия и на нейното планиране, каза Ернст. Според експерта обаче не бива да се очаква газова криза от мащаба на тази през 2022 г.

Очевидно е, че увеличаването на вноса на втечнен природен газ не е направило енергийните доставки на Германия нито по-сигурни, нито по-независими„, подчерта той.

Ернст добави, че добивът и транспортирането на втечнен природен газ с кораби до Европа е много по-вредно за климата, отколкото вносът на природен газ по тръбопроводи.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!