От Белия дом за изземването на руските активи: Малко е трудно и…

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Администрацията на Вашингтон се сблъсква с определени трудности, когато се опитва да осигури изземване на замразените активи на Руската федерация. Това призна на редовен брифинг за журналисти прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, предава ТАСС

Ще продължим да обсъждаме активно с нашите съюзници и партньори, включително с Групата на седемте (Г-7), както и с членовете на Конгреса, следващите стъпки за прекратяване на руската агресия и гарантиране, че Русия ще плати за нанесените щети. Не мога да съобщя нищо ново, но това е малко трудно, защото те [активите] се държат на международно равнище. Така че е малко трудно„, каза тя, визирайки конфискацията на замразените руски активи.

„Тук не мога да говоря за други държави. Но просто исках да уверя, че сме изложили това. Това е сложно, не е толкова просто, колкото може да изглежда. Но, разбира се, в момента нямам какво да заявя по този въпрос“, добави Жан-Пиер.

Председателят на Банката на Русия Елвира Набиулина подчерта през ноември 2023 г., че конфискацията и замразяването на руски активи от Запада ще има, като прецедент, негативни последици за цялостното развитие на световната финансова система.

Както каза руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов в интервю за ТАСС през януари, Руската федерация ще бъде принудена да действа симетрично, ако западните страни решат да конфискуват нейните резерви.

Помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Джеймс О’Брайън заяви на 11 януари, че Вашингтон все още не е взел окончателни решения относно възможната конфискация на замразени на Запад руски активи в размер на около $300 млрд.

Според него, решението ще бъде взето в сътрудничество с партньори от Г-7. О’Брайън припомни, че лидерите на групата са наредили да започне работа по практически въпроси относно това как тези обездвижени активи могат да бъдат използвани в интерес на Украйна.

Белият дом

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!