Останаха ли европейци да вярват, че Русия може да бъде победена? Проучване

от Лазар Лазаров

Според наскоро проведено изследване на Европейския съвет за външни отношения, подкрепата за Украйна сред европейците остава широка, но според общоевропейското допитване почти две години след началото на руското нахлуване едва 10% от тях вярват, че тя може да победи Русия, като за най-вероятна крайна точка се смята някаква форма на „компромисно споразумение“, пише британското издание The Guardian.

Проучването, проведено през януари в 12 държави – членки на ЕС, сред които Франция, Германия, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Испания и Швеция – установява, че спряната контраофанзива на Украйна, нарастващите страхове от промяна в политиката на САЩ и перспективата за втори президентски мандат на Доналд Тръмп подхранват песимизма относно изхода от войната.

Промяната в настроенията  ще наложи политиците да възприемат по-„реалистичен“ подход, който се фокусира върху определянето на това какво всъщност трябва да означава приемлив мир, твърдят авторите на изследването.

Резултатите от изследването сочат, че само един от 10 европейци в 12-те изследвани държави е на мнение, че Украйна ще спечели на бойното поле, докато два пъти повече (20%) прогнозират победа на Русия. Дори в най-оптимистичните анкетирани страни членки – Полша, Швеция и Португалия – по-малко от един на всеки пет (17%) смята, че Киев може да надделее.

Проучването показва, че във всички страни най-разпространеното мнение, споделяно от средно 37% от анкетираните, е, че войната ще завърши с компромисно споразумение, въпреки че някои страни са по-ориентирани към този развой от други.

В Швеция (50%), Португалия (48%) и Полша (47%) респондентите са по-склонни да заявят, че Европа трябва да помогне на Украйна да се противопостави, докато в Унгария (64%), Гърция (59%), Италия (52%) и Австрия (49%) повечето предпочитат да подтикнат Киев да приеме споразумение. Във Франция, Германия, Нидерландия и Испания мненията са по-равномерно разпределени.

Евентуалното завръщане на Тръмп в Белия дом бива широко възприето като лоша новина, като 56% от респондентите в 12-те анкетирани държави заявяват, че биха били разочаровани, ако бившият президент бъде преизбран. Единственото изключение в това отношение е Унгария, където 27% от анкетираните заявяват, че биха били доволни от завръщането на Тръмп.

Изследването установява, че ако САЩ спрат военната помощ за Украйна при президентството на Тръмп, 41% от европейците са на мнение, че ЕС трябва или да увеличи подкрепата си, или да я запази на сегашното ниво, докато 33% биха предпочели ЕС да последва примера на САЩ.

„За да докажат необходимостта от продължаване на европейската подкрепа за Украйна, лидерите на ЕС ще трябва да променят начина, по който говорят за войната“, заявява съавторът на проучването Марк Леонард от Европейския съвет за външни отношения.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!