Още един руски военен арестуван по подозрение за измама!

Бившият командир на 58-а армия на въоръжените сили на Руската федерация Иван Попов е арестуван по подозрение в измама. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на правоохранителните органи.

„Бившият командир на 58-а гвардейска общовойскова армия Иван Иванович Попов е арестуван по подозрение за измама“, подчерта събеседникът на агенцията.

Той уточни, че искането на следствието за избиране на мярка за неотклонение е разгледано в 235-и гарнизонен военен съд.

Други подробности по случая не се съобщават.

КритичноБГ припомня, че на 14 май ръководителят на Главното управление „Кадри“ на министерство на отбраната на Руската федерация генерал Юрий Кузнецов беше арестуван заради дело за подкупи.

Кузнецов е „заподозрян във вземане на подкупи в особено големи размери“, заяви говорителят на руския Следствен комитет Светлана Петренко.

Според разследващите генералът „е получил подкупи от представители на търговски структури за извършване на определени действия в тяхна полза“ от 2021 до 2023 г., когато е работил като началник на 8-о управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили, отбеляза тя. Това управление отговаря за защитата на държавната тайна в руската армия.

При претърсвания на имоти на Кузнецов са открити и иззети над 100 милиона рубли (около 1,1 милиона долара) в руска и чуждестранна валута, златни монети, колекционерски часовници и други луксозни предмети.

Съдията прие искането на разследващите заподозреният да бъде оставен в ареста, добави Петренко.

Според информация на уебсайта на Министерството на отбраната на Русия Кузнецов стана началник на Главното управление „Кадри“ през май 2023 г. От 2010 до 2023 г. генералът е отговарял за 8-о управление на Генералния щаб, което се занимава с държавни тайни.

Припомняме още, че миналия месец заместник-министърът на отбраната на страната Тимур Иванов беше арестуван също по обвинения за вземане на подкуп в големи размери. Престъплението носи наказание до 15 години лишаване от свобода.

Адвокатът на Иванов, Мурад Мусаев, заяви пред медиите, че клиентът му е заподозрян в получаване на услуги от строителни компании, изпълнители на поръчки за армията, оценени на над 1,1 милиарда рубли (около 12,2 милиона долара).

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!