Орбан за колапса на световния либерален ред и контурите на новата международна система

от Лазар Лазаров

Световният ред основан на либералната идеология в сегашния си вид претърпя крах и трябва да бъде разрушен. Този световен ред трябва да бъде заменен от система на международни отношения, основана на държавния суверенитет и националните интереси. Това заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан, цитиран от ТАСС.

Той говори при откриването на Международната конференция за консервативно политическо действие в Будапеща. Орбан твърди, че през последните години на Запад е установена „либерална хегемония, която е направила света по-лошо място“. Този ​​световен ред роди лидери, които не могат да се справят с поставената задача, правят грешка след грешка“, подчерта унгарският министър-председател.

Според него тези лидери „започнаха война там, където можеше да има мир“ и внесоха хаос в международната политика и сигурност.

Либералната идеология „в сегашната си форма се провали“, смята Орбан. „Привържениците на този стар свят все още седят в Брюксел и макар да не е моя работа да се намесвам в американската политика, страхувам се, че те също седят във Вашингтон“, добави той.

В същото време ръководителят на унгарското правителство отбеляза, че тази година има „уникална възможност да се замени разлагащият се прогресивен либерален световен ред“ благодарение на изборите за Европейски парламент през юни и президентските избори в САЩ през ноември.

По думите на Орбан в света трябва да се установи система на отношения, в която „няма да има глобална идеология, изискваща всеобщо подчинение“, действията на държавите да се определят от техните национални интереси и „народът да стане истинският суверен.” „Тази година можем да сложим край на световния ред, основан на прогресивна либерална хегемония“, категоричен е премиерът.

Той обвини лидерите на САЩ и ЕС, че се опитват да наложат либерални ценности на други страни, използвайки репресивни методи. Според него това, което Джордж Оруел е предвидил в своите антиутопии, се случва: „войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила“. Като пример Орбан посочи използването на Европейския фонд за мир „за доставка на най-смъртоносните оръжия“ на Украйна и обърна внимание на насърчаването на „обърната нормалност“ в западните общества.

Премиерът потвърди, че неговото правителство все още възнамерява да се придържа към традиционните ценности, въпреки външния натиск върху него. Според унгарския лидер, „докато Европа беше наводнена от прогресивен либерален океан, в Унгария като по чудо остана консервативен остров, който никога не загуби своята независимост“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!