Орбан за Фицо: Винаги е удоволствие да се работи с патриот. Очаквам го с нетърпение!

Унгарският министър-председател Виктор Орбан поздрави бившия словашки премиер Роберт Фицо и неговата партия „Курс – социална демокрация“ (Смер) за победата им на парламентарните избори в Словакия. Той написа обръщението си към Фицо на страницата си в социалната мрежа X (бивш Twitter).

„Познайте кой се върна! Поздравявам Роберт Фицо за безапелационната му победа на парламентарните избори в Словакия. Винаги е удоволствие да се работи с патриот. Очаквам го с нетърпение!“, написа Орбан

По-рано през деня Смер спечели изборите, след като бяха преброени повече от 99 % от бюлетините. Лявоцентристката партия на Фицо спечели 22,94% от гласовете.

Преди това, на 30 септември, бившият словашки депутат Петр Марчек заяви пред „Известия“, че ако Смер спечели изборите, страната ще може да подобри отношенията си с Русия. Според него, ако отношенията с Русия се подобрят, ще се подобри и икономическото положение в страната. Той отбеляза, че предишните три правителства на Игор Матович, Едуард Хегер и Лудовит Одор са имали проамериканска позиция. Марчек смята, че всичко, което правителството на страната е направило досега, не е било в полза на словаците.

На 25 септември беше съобщено, че парламентарните избори в Словакия могат да променят политиката на страната по отношение на Украйна. Според социологическо проучване фаворит в предизборната кампания е лидерът на партията SMER Фицо, който открито обеща да прекрати всякаква подкрепа за Киев.

Предсрочните парламентарни избори в Словакия се проведоха на 30 септември. До участие бяха допуснати 25 политически сдружения: 24 партии и една коалиция. За да влязат в парламента, партиите трябва да получат най-малко 5% от гласовете, а коалициите – най-малко 7%.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече