Орбан вбеси евролидерите с необявената си среща с Путин. Те: Не ни представляваш! ОБЗОР

Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна в Москва на 5 юли. В Кремъл той бе посрещнат от руския президент Владимир Путин. В Европа пътуването на Орбан предизвика осезаем резонанс. 

Водещи западни медии съобщиха за предстоящото посещение на Орбан в Русия на 4 юли. Първоначално нито Москва, нито Будапеща го потвърдиха официално. За Орбан настоящото пътуване до Руската федерация беше първото, след като участва в церемонията за сбогуване с Михаил Горбачов, който почина през септември 2022 г.

Прессекретарят на Орбан Берталан Хаваси отбеляза, че премиерът е пристигнал в Москва с мироопазваща мисия. Беше обявено, че политикът ще обсъди украинската криза с Путин. В момента Орбан, като ръководител на унгарското правителство, председателства Съвета на Европейския съюз (ЕС).

Как реагираха европейските политици
Още преди Орбан да пристигне на московското летище Внуково, посещението му беше критикувано от някои европейски политици. Те казаха, че унгарският министър-председател не може да представлява целия Европейски съюз по време на това пътуване.

Жосеп Борел, Върховният представител на ЕС по външнополитическите въпроси и сигурността

• „Орбан не е получил мандат от Съвета на ЕС да посети Москва. Визитата в Москва се осъществява изключително в рамките на двустранните отношения между Унгария и Русия. Понастоящем Унгария е страната-членка на ЕС, която председателства на ротационен принцип Съвета.

 

Това не предполага никакво външно представителство на Съюза“, каза ръководителят на дипломатическата служба на ЕС Жозеп Борел.

• „В Москва Виктор Орбан по никакъв начин не представлява ЕС или позицията на ЕС . Той използва председателството на ЕС, за да всява объркване. ЕС е единен и ясно застава зад Украйна и срещу руската агресия“, каза наследникът му на този пост, премиерът на Естония Кая Калас.

• „Ротационното председателство на ЕС няма мандат да се ангажира с Русия от името на ЕС. Европейският съвет ясно заявява:

Фото: Reuters

Шарл Мишел, Председател на Европейския съвет

Русия е агресорът, Украйна е жертвата. Никакви дискусии за Украйна не могат да се провеждат без Украйна“, каза ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

 

 

• „Скандално е , че Орбан позорно злоупотребява с председателството си на Съвета на ЕС и отива в Кремъл без мандат. То подкопава основните принципи на външната политика на ЕС.

„Или унгарското правителство зачита сегашната си роля в ЕС, или трябва да се оттегли като председателстващо“, написа Михаел Рот, председател на комисията по външни работи на Бундестага.

Някои политици реагираха по-сдържано, като изразиха съмнение, че Орбан ще разреши конфликта в Украйна.

• „Ние ще служим като важен инструмент, за да направим първата стъпка към мира.“ Въпросът е в чии ръце е този инструмент“, каза полският премиер Доналд Туск.

Олаф Шолц, Германия• Германският канцлер Олаф Шолц, отговаряйки на въпрос на журналисти дали Орбан го е информирал за пътуването си, се изсмя.

„Не [не се съобщава]. Но тъй като той не е представител на Европейския съвет на международно ниво, подозирам, че е решил, че не е длъжен да информира за това“, каза Шолц.

 

Как реагираха медиите
За западните медии посещението на Орбан в Москва е изненадващо. Те отбелязаха, че унгарският премиер иска да поеме мироопазваща мисия, но няма да може да говори от името на целия Европейски съюз.

• „Премиерът на Унгария каза, че няма да преговаря от името на ЕС, след като европейските лидери предупредиха, че той не ги представлява. <…> На път за Москва Орбан призна, че не представлява ЕС, след като няколко лидери предупредиха в четвъртък, че не е упълномощен да говори от тяхно име“, пише Financial Times.

• „Орбан пристигна в Москва на самопровъзгласила се „мирия за мир“ в петък, само няколко дни след посещението си в Киев, привличайки остри критики от лидерите на ЕС, които казаха, че той няма правомощия да представлява блока. Унгарският лидер каза, че не възнамерява да говори от името на 27-членния блок – и че неговият обмен не може да се счита за официални преговори. Вместо това той иска да проучи „червените линии“ на двете страни на конфликта <…>“, отбелязва Блумбърг.

• „Орбан, широко смятан за най-близкия партньор на Путин в Европейския съюз, последователно блокира, забавя или отслабва усилията на ЕС да предостави помощ на Украйна и да наложи санкции на Москва за нейната „военна операция“.

Той отдавна се застъпи за прекратяване на военните действия в Украйна , но не обясни какво може да означава това за териториалната цялост на страната и нейната бъдеща сигурност“, пише Асошиейтед прес.

• „В понеделник Унгария пое шестмесечно ротационно председателство на блока. В продължение на пет дни Орбан посети украинския президент Владимир Зеленски в Киев и създаде алианса Патриоти за Европа с други десни националисти. Сега той е решил да отиде в Москва на „мисия за мир“ няколко дни преди срещата на върха на НАТО “, съобщи Ройтерс.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!