Орбан: Тръмп и ЕС могат да приключат войната в Украйна за 24 часа! Време е за нова Европейска комисия!

от Лазар Лазаров
Виктор Орбан

Доналд Тръмп, потенциалният кандидат на Републиканците на президентските избори в САЩ, и Европейският съюз могат да сложат край на конфликта в Украйна за 24 часа. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от ТАСС.

„Ако Тръмп и ЕС искаха да сложат край на войната [в Украйна], щяха да го направят за 24 часа. Не трябва да забравяме, че войната се води от хора и същите тези хора, ако желаят, имат всички възможности да сключат мир„, заяви той в интервю за италианския вестник „Il Giornale“.

„Смятам, че ако Тръмп стане президент, той би могъл да постигне прекратяване на огъня в Украйна за един ден, а след това да започне преговори“, отбеляза унгарският министър-председател.

Според него стратегията на ЕС по украинския въпрос се е провалила дори от тактическа гледна точка. „Не разбираме, че си играем с огъня. Трябва да се запитаме какви са стратегическите интереси на Европа и да поискаме прекратяване на огъня. Нашите граждани искат мир, а не война, което може да е политическа игра, добави Орбан.

Премиерът заяви, че очаква ново дясно мнозинство в Европейския парламент след изборите на 8-9 юни. „Сегашната Европейска комисия се провали по земеделския въпрос, по конфликтите, по въпроса за миграцията, по икономиката и сега нейното ръководство трябва да си отиде“, категоричен е унгарският лидер.

Укрепването на демокрацията означава да се избере нова Комисия, различна от сегашната, която е най-лошата, откакто се помня“, посочи Орбан.

В същото време той намекна, че много зависи от решението на италианския му колега Джорджия Мелони, лидер на Европейските консерватори, и на Марин льо Пен, лидер на парламентарната група на френската партия „Национално събрание“. 

„Десните партии трябва да си сътрудничат, ние сме в ръцете на две жени, които трябва да постигнат съгласие“, завърши унгарският премиер.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!