Орбан щастлив от завръщането на Камерън. Приветства го в „Х“

Във вторник унгарският министър-председател Виктор Орбан се присъедини към хор от европейски политици, които приветстваха неочакваното завръщане на бившия британски премиер Дейвид Камерън в политиката, пише Politico.

„Трудните времена изискват лидери с опит. Радвам се да видя приятелско и познато лице на политическата арена“, заяви Орбан в социалната мрежа „X“.

Дейвид Камерън

Камерън, който подаде оставка като министър-председател на Обединеното кралство през 2016 г., направи зашеметяващо завръщане в британската политика в понеделник, като стана новият външен министър на Обединеното кралство като част от широкообхватното пренареждане на кабинета на министър-председателя Риши Сунак.

Бившият министър-председател от Консервативната партия имаше проблемни отношения с ЕС по време на управлението си – не на последно място заради ролята му в инициирането на референдума за Брекзит през 2016 г., който създаде години на напрежение между Лондон и Брюксел.

Понякога недоверието на Камерън към делата на ЕС го поставяше в един и същи ъгъл с Орбан, пише Politico.

През 2014 г. двамата бяха единствените, които гласуваха против избирането на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия.

„Това е мрачен ден за Европа, той рискува да отслаби националните правителства“, каза тогава Камерън за издигането на Юнкер на най-високия пост.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!