Орбан предупреди Европа да не си играе с огъня

от Лазар Лазаров
Виктор Орбан

Унгарският министър-председател Виктор Орбан отправи ново предупреждение за нарастващото напрежение в Европа,  предаде RMXNews. Той заяви, че световните войни никога не се наричат световни войни в началото, отбелязвайки, че Първата и Втората световни войни са били инициирани от поредица от по-малки конфликти.

„Брюксел си играе с огъня. Това, което прави, е акт на изкушение. Световните войни никога не се наричат световни войни в началото. Третата балканска война, пактът Молотов-Рибентроп, подялбата на Полша, а краят беше двойна световна война“, предупреди той в публикация в социалната мрежа Фейсбук.

Напрежението в Европа нараства, продължава Орбан в публикацията, като посочва, че настроенията на континента са войнствени и че политиката е доминирана от логиката на войната.

„Генералният секретар на НАТО иска да създаде мисия НАТО-Украйна. Европейските лидери вече са изпаднали във война, възприемат тази война като своя собствена и се борят с нея като със своя собствена война“, заявява унгарския лидер.

„Първоначално ставаше въпрос само за изпращане на каски. Тогава санкции, но не на енергопроизводителите! Тогава, да, и върху тях. След това дойдоха доставките на оръжие. Първо огнестрелни оръжия, после танкове, после самолети и накрая финансова помощ. Все повече и повече, десетки милиарди. Сега сме някъде около 100 милиарда – в евро. Пари, провизии, оръжие, но положението не се подобрява, а става по-лошо“, категоричен е унгарският премиер.

Орбан повтaря предупреждението си, което отправи вече няколко пъти, като заявява, че Европа е на крачка от това Западът да изпрати войски в Украйна. Той посочва, че Брюксел насърчава „военен водовъртеж“, който може да завлече Европа в бездната.

В края на публикацията си Орбан подчертава, че унгарците знаят какво е война, имайки предвид опустошителния период на унищожение, пред който Унгария се изправя по време на Втората световна война и последвалата десетилетна окупация на Унгария от съветските сили, включително потушеното въстание срещу комунистическото управление през 1956 г.

В същото време Орбан изразява позицията на Унгария: „Това не е нашата война. Ние не искаме война и не искаме Унгария отново да стане играчка на велики сили.

„Ето защо трябва да отстояваме мира – у дома, в Брюксел, във Вашингтон, в ООН и в НАТО“, завършва Орбан.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!