Орбан каза „ДА“ за нов съюз с Марин льо Пен и Мелони, който ще конкурира ЕНП

Молбата на Марин льо Пен към италианския министър-председател Джорджия Мелони да сформират дясна супергрупа в следващия Европейски парламент получи подкрепата на унгарския премиер Виктор Орбан. Това пише европейското издание на Politico.

В интервю за френското седмично списание Le Point унгарският министър-председател заяви, че „бъдещето на суверенисткия лагер в Европа и на десницата като цяло сега е в ръцете на две жени“, твърдейки, че ако френската крайнодясна фигура и италианският лидер работят заедно „в рамките на една група или коалиция, те ще бъдат сила за Европа“.

Партията на Мелони, „Италиански братя“, в момента заседава заедно с групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европейския парламент, докато Национален съюз на Льо Пен е част от групата на „Идентичност и демокрация“ (ИД).

Тъй като се очаква крайната десница да нарасне на изборите за Европейски парламент, които ще се проведат на 6-9 юни, Льо Пен предложи идеята за единна крайнодясна група, която според нея би могла да се превърне във втора сила в Парламента след дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и да даде на Европа десен тласък.

И Орбан споделя визията на Льо Пен. Инерцията, която би се получила в резултат на такова партньорство,

„може да бъде достатъчна, за да промени конфигурацията на европейската десница или дори да измести Европейската народна партия“, каза той.

Партията на Орбан, Фидес, напусна ЕНП през 2021 г. и води преговори за присъединяване към Европейските консерватори и реформисти. Унгарският лидер обаче заяви, че Фидес ще изисква от ЕКР да изясни позицията си относно бъдещите отношения с Националния съюз на Льо Пен – който унгарците предпочитат – и ЕНП, която Орбан критикува, че е под германско влияние.

„Освен броя на местата, които дадена партия печели, най-важното нещо според мен ще бъде броят на евродепутатите, които са готови да подкрепят войната в Украйна, и броят на тези, които ще бъдат за нейното прекратяване“, каза Орбан.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!