Орбан иронизира САЩ: Те щели да дават милиарди на Украйна, пък ние да гарантираме връщането им? Отлично!

Унгарският премиер Виктор Орбан иронично коментира идеята на САЩ да предоставят на Украйна заем под гаранции от европейски държави, като я нарече „отлична“.

„Американците излязоха с отлично предложение: те ще дадат нови 40 милиарда долара на Украйна, а ние, европейците ще гарантираме, че украинците ще изплатят тези пари“, цитира го каналът HirTV .

По-рано същия ден министър-председателят обяви способността на ЕС да спре конфликта в Украйна в рамките на 24 часа и посочи желанието на лидерите на ЕС да започнат „директна конфронтация“, като изпратят своите военни на фронта.

По-рано, на 5 юни, FT научи за намерението на САЩ да отпуснат 50 милиарда долара на Киев, когато ЕС разшири санкциите срещу Руската федерация. Според вестника това предложение на Вашингтон ще бъде обсъдено в сряда на виртуална среща на европейските финансови министри.

Същия ден министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че страните от Г-7 обсъждат план за предоставяне на заем на Украйна , който ще бъде изплатен с постъпления от замразени руски активи. Тя не разкри точната сума на този заем, но Ройтерс за пореден път потвърди, че може да става дума за сума от 50 млрд. долара.

Преди това, на 25 май, Politico съобщи, че европейските страни не са склонни да подкрепят предложението на САЩ да използват печалбите от замразени руски активи за военна помощ на Украйна. Страхът е, че подкрепата на американския план ще донесе „PR победа“ на Вашингтон и всички политически последствия и разходи в крайна сметка ще бъдат поети от европейските страни.

В началото на април бившият американски президент Доналд Тръмп разреши предоставянето на помощ на Украйна под формата на заем. Освен това Тръмп отбеляза, че разширяването на помощта за режима в Киев трябва да идва от Европа, а не от САЩ.

Идеята за отпускане на 12 милиарда долара кредит от блокирания от републиканците транш от 60 милиарда долара беше изразена от сенатор Линдзи Греъм. Той каза, че е обсъдил този въпрос с украинския президент Владимир Зеленски по време на посещението си в Киев на 18 март. Тогава той отбеляза, че безлихвен заем е най-вероятният начин да се помогне на Киев.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!